Създаване на постоянен лекарствен резерв искат от Европейската комисия

img

Европейската комисия поиска създаване на постоянен резерв на основните лекарства и медицинското оборудване. Причината е проблемът със запасите, който се е изострил особено по време на епидемията от COVID-19.

Запасите ще бъдат финансирани от нов здравен бюджет на стойност 9,4 милиарда евро, който изпълнителната комисия на ЕС предложи в сряда, предават от агенция “Ройтерс”.

Идеята е резервът да допълни сегашните запаси от 380 милиона евро, които бяха създадени в началото на пандемията. Причината беше проблемът с недостига на предпазна екипировка и животоспасяващи медикаменти. С това предизвикателство се сблъскаха редица държави-членки на ЕС.

ЕС се стреми да съхранява дезинфектанти, тестови и диагностични реактиви, защитни средства и основни лекарства, съгласно документ на ЕС.

Допълнителното финансиране, което трябва да бъде одобрено от правителствата и законодателите на ЕС, също ще се използва за придобиване на ваксини, които често не достигат в ЕС и се произвеждат предимно извън блока.

Комисията заяви, че иска да предложи стимули за фармацевтичните компании да разработват и произвеждат ваксини в Европа и да преместят производствения капацитет на лекарствата и техните химически съставки, които сега се внасят предимно от Индия и Китай.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас

Битката на Жана за 11 годишния Борислав