"Намаляването на ДДС ставката беше голяма грешка. Надявам се да бъде временно и след това да се поправи".

Бившият икономически министър Николай Василев е поредният икономист, който остро разкритикува решението на премиера Бойко Борисов за намаляване на ДДС ставката за туристическия сектор.

Василев е категоричен, че в този момент не трябва да има промяна в данъчните ставки, както и изобщо в данъчната система, която е едно от достиженията на българския преход. "Ако си унищожим розовото масло, художествената гимнастика, данъците и летния туризъм, направо всичко да отиваме в...", недовърши изречението си Василев.

Според него ресторантьорите са допуснали грешка, убеждавайки и подвеждайки премиера, че ДДС-то им е проблемът. Проблемът им е предстоящия слаб туристически сезон и това, че хората няма да посещават заведения, но това е заради пандемията.

По думите му в страните, в които има диференцирани ДДС ставки, се създават условия за измами и Николай Василев е сигурен, че това ще се случи и у нас.

Той смята, че плоският данък и данъкът от 10% за печалба са едни от най-големите постижения на прехода и по тях България е почти на първо място в Европа. Няма причина нещо, което работи добре да го променяш, а картинката на данъчната ни система с единна ставка на ДДС е красива, проста и ефективна смята Николай Василев.

Бившият икономически министър е учуден и дори разгневен на идеята за създаване на Държавна петролна компания и подозира олигархични интереси зад кадър. Държавата няма за какво да се меси в пазара, освен регулативно, а държавното поведение в търговията е доказано губещо, е мнението на Василев, който посочи като пример Венецуела, където секторът е национализиран, а хората умират от глад. "На държавата не й е мястото да участва в търговски дружества. Нова година, нов късмет", каза Василев, който се надява тази идея да бъде изоставена в следващите месеци.

На този етап според Николай Василев, най-важното нещо е запазването здравето на бюджета, за да може държавата да разполага с пари за основните си социални функции. В момента целият свят се чуди дали предстои световна инфлация или световна дефлация. Според Василев предстои световна дефлация. Затова и според него мерките за помощ към икономиката от страна на държавата са достатъчни на този етап, а от тук нататък ще се види кой бизнес ще оцелее и кой не