Мерките срещу разпространението на COVID-19 в Германия ще бъдат удължени до 5 юли. Според правителството в страната епидемията все още представлява опасност и би могла да ускори темповете си, ако липсват предпазни разпоредби.

Проектът на документа е подготвен от канцлерството, но успя да предизвика кавги между местната и централната власт в страната. В проекта на документа се предвижда по-специално спазване на дистанцията до най-малко 1,5 метра между хората. До 10 души, или две семейства, ще могат освен това да се събират у дома в затворени помещения или на обществени места, според проекта на документа.

Проектът се появява и в момент, в който две провинции в източната част на Германия поискаха да вдигнат почти всички наложени до момента рестрикции от 6 юни. Това обаче породи огромно безпокойство в останалите части на страната.

Проектът на документа се разграничава от тези две провинции, като в него се казва, че дори след 5 юни ще се спазва минимална дистанция от 1,5 метра.

Задължението за носене на маска на някои публични места също ще остане в сила, според проекта на правителството на Ангела Меркел. Доколкото е възможно, частните събирания трябва да са на открито, защото там рискът от зараза е по-малък.

В последните дни Германия регистрира нови огнища на зараза, сред клиентите на ресторант в Лер и сред богомолците в църква в Хесен. Към днешна дата в страната има 178 570 регистрирани случаи на инфекцията - с близо 300 са се увеличили положителните проби за изминалото денонощие. Починалите вследствие на COVID-19 пък достигнаха 8 257 души.