„Неизбежна е намесата на държавата. Трябва да направим силна и обединена Европа“, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов пред БНТ. Коментарът му е във връзка създаването на държавни бензиностанции.

„Държавата ще бъде предвидим партньор. Не е вярно, че държавата ме може да управлява. Всеки, който е бил нелоялен, обаче трябва да се притеснява“, каза той.

Пада цената на горивото – това идва при нас след 14 – 15 дни, но когато тя се вдигне – това се случва веднага в България, коментира Караниколов и разкри, че по темата с държавните бензиностанции ще се срещне с Веселин Марешки.

От бензиностанциите, от горивото се интересуват гражданите, напомни министърът и поясни, че колкото повече играчи се включат, ще е толкова по-добре.

Във връзка с ДДС-то за ресторанти и туризъм от 9%, Емил Караниколов заяви, че министърът на финансите и на икономиката гледа всички сектори винаги. „Работата на всички финансови министри е да пази държавния резерв. Негова работа е да има повече приходи и по-малко разходи“, каза той. Въпреки всичко подкрепи идеята за ДДС и поясни, че именно ресторанти и туризъм са най-пострадали заради COVID-19. „Не очаквайте обаче, че цените ще паднат“, заяви министърът и добави: „Нека да видим дали тази мярка ще помогне“.

Около 15 % от фирмите у нас, спрели работа заради кризата с коронавируса, са фалирали. Останалите представители на бизнеса са подновили работа.

Относно какво се случва сега, Емил Караниколов заяви, че няма да каже неговото мнение, а това на Европейската комисия и напомни, че в момента около 15% от бизнеса в страната е фалирал. По думите му, според ЕК България е влязла много добре в пандемията от COVID-19 и най-вероятно така и ще излезе.

Министърът използва БНТ и заяви, че към момента има 24 хиляди заявления по програмата за безвъзмездна помощ на микро предприятия. „Имаме бюджет още, подавайте си заявленията“, каза той.

Относно ще има ли лято, Емил Караниколов призова: „Изберете това лято България“.