i

Брюксел продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията В България

img

Във връзка с националната програма за реформи на България за 2020 г. и становище на Съвета на ЕС относно конвергентната програма на България за 2020 г., Съвета издава препоръки въз основа на констатация и на Европейската комисия.

От становищата става ясно, че Комисията следи напредъка на България в областта на съдебната реформа и борбата с корупцията в рамките на механизма за сътрудничество и проверка (МСП).

В последния доклад по МСП от октомври 2019 г. се отбелязва, че постигнатият от България напредък е достатъчен за изпълнението на ангажиментите на страната, поети към момента на присъединяването ? към ЕС. България проведе мащабна реформа на своята правна уредба за борба с корупцията.

За да се изгради обществено доверие обаче, е необходимо постигането на стабилни резултати по отношение на окончателните присъди по дела за корупция по високите етажи на властта.

Освен това продължават да са налице редица предизвикателства, по-специално гарантирането на ефективни наказателни разследвания, уравновесяването на натовареността между съдилищата и рационализирането на местните прокуратури.

Тези въпроси са предмет на мониторинг по механизма за сътрудничество и проверка.

В рамките на този механизъм Комисията продължава да наблюдава съдебната реформа и борбата с корупцията в България. Ето защо тези области не са включени в специфичните за държавата препоръки за България, но са важни за развитието на благоприятна социално-икономическа среда в страната.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Автокасапница в Айтос

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"