КЗК запечата петролната и газова асоциация

img

Комисията за защита на конкуренцията извърши внезапна проверка на място в офиса на Българската петролна и газова асоциация, съобщиха от институцията. Акцията е част от разследване за недопустими практики при определяне цените на масовите автомобилни горива.

Проверката обхващ веригата производство/внос – съхранение – търговия на едро – търговия на дребно, както на отделните хоризонтални нива, така и по вертикала, от страна на „Лукойл Нефтохим Бургас“ АД, „Лукойл България“ ЕООД, „Сакса“ ООД, „Инса Ойл“ ЕООД, „Ромпетрол България“ ЕАД, „Еко България“ ЕАД, „Шел България“ ЕАД, „ОМВ България“ ООД, „НИС Петрол“ ЕООД, „Петрол“ АД, „Трейднет Варна“ ЕООД и Българската петролна и газова асоциация.


Действията по проверката на място са били извършени от служители на КЗК със съдействието на служители на МВР, след получено съдебно разрешение от Административен съд, град София.

Припомняме, че при подготовката на законовите промени за след края на извънредното положение "Лукойл" официално протестираха срещу вкарано в текстовете задължение да регистрират базите си като отделни данъчни складове и да монтират видеонаблюдение. Мярката беше обоснована с нуждата от повече постъпления в хазната и изсветляване на сектора. Последва обявеното намерение на Министерството на финансите да предложи създаването на Държавна петролна компания, която да отговаря за горивата в резерв, да оперира свои данъчни складове и да създаде верига бензиностанции.

При представянето на идеята на брифинг в МС финансовият министър Владислав Горанов директно нападна "Лукойл". Именно достъпът до данъчни складове беше в основата на дългогодишните критики срещу "Лукойл", че не допуска навлизането на други играчи на пазара - твърдение, което компанията отрича. Валентин Златев беше дългогодишен председател на Българската петролна и газова асоциация, като от 2019 г. не е начело на организацията.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?