Помощта на ЕС за Турция вероятно ще бъде много по-малка от преди. Финансовата подкрепа няма да се увеличи, както пожела по-рано турския президент Реджеп Ердоган.

Това заяви еврокомисарят по бюджета Йоханес Хан в интервю за вестник „Ди Велт“.

"Много училища, детски градини и болници за бежанци вече са изградени и не се нуждаят от ново финансиране. Следователно нуждата на Турция от финансова помощ вече е по-малка", обясни той.

По-рано анализатори категорично заявиха, че Ердоган се опитва да изнудва Европа. Факт е, че турският президент от години “извива ръцете” на съюза и заплашва, че ще отвори портите към държавите-членки за бежанците. В крайна сметка, обаче, заради конфликта в Идлиб и смъртта на няколко турски военни, Ердоган реши да пусне мигрантите към Европа, което в момента създава огромно напрежение по границата с Гърция.

В същото време Хан предупреди, че по-нататъшната финансова подкрепа от ЕС е възможна само ако е изпълнено важно условие.

"Очакваме, че политиката на изнудване на Анкара, изразена в изпращане на бежанци в посока към ЕС, да бъде спряна. Тогава ЕС ще бъде фундаментално готов да продължи да отпуска финансова помощ за подкрепа на бежанците в Турция", каза Йоханес Хан. Все още не е взето решение за възобновяване на финансовата помощ за Анкара.

В същото време редица държави от ЕС изразиха готовността си да продължат плащанията, в случай че Турция отново започне да спазва споразумението с Европейския съюз за възпиране на незаконните мигранти.

Като част от това споразумение, сключено през 2016 г., Европейският съюз обеща да отдели 6 милиарда евро за Анкара. Тези пари се превеждат директно в хуманитарни организации, а не в турския бюджет. Турският президент Реджеп Ердоган настоява за предоставяне на допълнителна помощ.

В тази връзка Йоханес Хан подчерта, че ЕС се ангажира с принципа на "балансирано финансиране" и трябва да отчита интересите на държави като Ливан и Йордания, които, като се вземе предвид числеността на тяхното население, приемат значително повече мигранти, отколкото Турция.

От началото на гражданската война в Сирия през 2011 г. Турция прие около 3,6 милиона бежанци. Освен това Турция е приела голям брой мигранти от Афганистан и други страни.