Президентът Румен Радев заяви, че никога досега навън или пред чужденци не е казал една лоша дума за България и за българското правителството, и няма да го направи.

"Такава трябва да бъде политиката на всеки един от нас. Що се отнася до кривици, разбира се, ще си ги казваме, ако говорим за пропуснати ползи", коментира той въпроса със снетото си доверие към кабинета.

Радев заяви, че работи в помощ на правителството, с цялата икономическа дипломация, която води. Вие знаете ли какво означава един час да водиш преговори с президента Путин и да го убеждаваш, че цената на газта за България не е справедлива, че трябва да бъде намалена чувствително, заяви президентът по повод разговора им през юли. Тогава Путин казал на своите хора - преговаряйте с България, а Радев искал с него да има министри, но нямало.

Призовах няколко пъти правителството да използва този политически пробив и да го превърне в успех, не се случва, коментира държавният глава. Той декларира, че е работил и винаги работи за интересите на България.

Президентът отклони въпросите за това какво следва от обръщението му.

"Въпросът е не какво ще правя аз, а какво ще правим всички ние, българите - ще си върнем ли държавата, справедливостта, роднините зад граница. Импийчмънт няма да напълни язовирите и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите, най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението", посочи той.

Според Радев живеем в държава на абсурда. "Когато аз съм искал да работя с правителството от самото начало, на мен са ми отказвали и министри, и срещи, участия, а когато казвам, че снемам доверие от правителството, на другата сутрин с писмо на министър-председателя ми пращат министъра на икономиката за участие в конференция с японския бизнес", даде пример президентът.

По отношение на кандидатурата ни за еврозоната той заяви, че въпросът е не за цените, а достатъчно конкурентоспособна ли е икономиката ни да се развива в еврозоната. Тогава вече губим част от механизмите, с които да подпомагаме нашата икономика, посочи Радев, според когото правителството трябва да се фокусира именно там в разясненията си.