Стотици представители на малкия и среден бизнес от Варна излязоха на протест, предаде репортер на Moreto.net. Въпреки постигнатото вчера споразумение с Министерството на финансите и отлагането с 6 месеца на спорната Наредба Н-18, варненци подкрепиха БХРА и всички нейни 36 структури по градове, Българска Асоциация на Заведенията /БАЗ/, Сдружение на Заведенията в България, /СЗБ/.

Организаторите имат няколко основни искания:

- Отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта.

- Сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

По думите на Даниел Димитров, който е собственик на ресторант, отлагането на Наредба Н-18 е само прах в очите. Той и неговите колеги настояха тя да бъде отложена толкова, колкото е необходимо докато не се изчистят всички недоразумения. В противен случай протестите ще продължат докато не бъдат чути исканията на бранша.