Министрите с отчет пред премиера: Все повече млади българи се завръщат у нас

img

Намаляване на сивата икономика и на битовата престъпност, фискална и рейтингова стабилност, както и все повече завръщащи се от чужбина млади хора. Това отчетоха пред премиера министрите в последното за годината правителствено заседание, съобщава Нова тв.

„Тежка година с много политически предизвикателства – избори, кризи, чума по свинете”, заяви вицепремиерът Томислав Дончев. „За поредна година нямаме загубени европейски средства, а 80% от целия ресурс за новия програмен период е договорен. Освен това имаме и една от най-прозрачните системи за мониторинг”, коментира Дончев.

„Процесите на икономическа трансформация са ключов приоритет през 2019 година, през новата 2020 година работата в тази посока продължава”, каза още Томислав Дончев.

„Без съмнение ключов акцент трябва да бъдат опитите за повишаване на добавената стойност и всичко, което се произвежда в България”, заяви Дончев и отбеляза, че образованието е водещата политика на кабинета. Според него всяко следващо правителство трябва да поставя образованието на първо място.

Външният министър Екатерина Захариева отчете, че успех за България е новият ресор на Мария Габриел в Европейската комисия и избирането на Кристалина Георгиева за шеф на МВФ. Захариева коментира и Brexit.

„130 000 българи са получили статут на уседналост във Великобритания, което е 90% от пребиваващите”, съобщи първият ни дипломат.

Вицепремиерът Марияна Николова, отчете работата си по киберсигурността. „През тази година се работи по проект по единен модел за осигуряване на административни услуги - през него се правят 380 електронни услуги за гражданите и бизнеса”, каза вицепремиерът. „Увеличава се броят на младите българи които избират да се върнат в страната, миналата година са се върнали 16 000 хиляди, през 2017 година те са били 13 000 а преди осем години – 5000”, каза Николова, цитирана от БТА.

Военният министър Красимир Каракачанов отчете, че около 400 души повече са назначени в системата, отколкото са напуснали. Направени са ремонти на сгради и техника. „Керванът върви в правилната посока”, отбеляза Каракачанов. Според него случилото се през последната 1 година в армията не се е случвало през последните 30 години – изтребители, военно училище, заплати.

Министърът на финансите Владислав Горанов посочи, че до началото на април 2020 година България може да се присъедини към валутния механизъм ЕРМ2, намалява сивата икономика, имаме най-ниската контрабанда на цигари в ЕС, увеличават се и приходите в консолидираната фискална програма, добави той.

„Успешна година за българската икономика”, обобщи Горанов и добави, че с 5% всяка година намалява сивата икономика.

Вътрешният министър Младен Маринов отчете резултатите от борбата с битовата престъпност.

„Гордеем се постигнатите резултати в борбата с телефонните измами. Тази година са намалели с 50% спрямо миналата”, похвали се министърът. „Предвижда се увеличение на нощния труд на полицаите. Като цяло можем да отчетем, че изминава сложна година”, посочи Маринов.

Транспортният министър Росен Желязков отчете, че са направени редица ключови проекти, които са важни за сектора, сред които е концесията на летище София.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Задържан за 2 кг. кокаин в Бургас

Богоявление 2020

НИКУЛДЕН 2019