Помпео: Тръмп е напълно готов за военни действия срещу Турция

img

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео заяви, че президентът Доналд Тръмп е "напълно готов" да предприеме военни действия срещу Турция в Сирия, ако е необходимо, съобщава "Бизнес инсайдър", цитирайки СиЕнБиСи.

"Предпочитаме мир пред война. Но в случай, че са необходими кинетични действия или военни действия, трябва да знаете, че президентът Тръмп е напълно готов да предприеме тези действия", обяснява Помпео.

Той отказва да каже, коя е червената линия на Тръмп, която ще предизвика военна реакция на САЩ, "дали да предприеме страхотното начинание да използва военната мощ на Америка". Държавният департамент отказва да коментира.


"Вие коментирате икономическата сила, която използваме. Със сигурност ще я използваме. Ще използваме и нашите дипломатически правомощия. Това са нашите предпочитания", допълва Помпео.

Този коментар е малко повече от две седмици след противоречивото решение на Тръмп да изтегли американските войски от североизточна Сирия, което проправи пътя за нахлуване на Турция.

Ако САЩ нападнат Турция, това би имало големи последици за историческия съюз НАТО.


Основният принцип на НАТО, член 5, е, че нападение срещу един член е атака на всички.

Следователно атака от страна на член на НАТО срещу друга би поставила алианса в парадоксална ситуация.

НАТО първоначално е създадено в началото на Студената война за противодействие на Съветския съюз и целта му се развива с времето.

Но тя продължава да служи като възпиращ фактор за руска агресия в Европа, особено след анексията на Крим през 2014 г.


Следователно, ако НАТО се разпадне или ако съюзът бъде поставен под сериозно напрежение, това би било изгодно за Кремъл и руския президент Владимир Путин.

НАТО не отговаря на искане за коментар.

Допълнително усложнение за всички потенциални военни действия срещу Турция от страна на САЩ е фактът, че има приблизително 50 ядрени бомби B61, които се съхраняват от САЩ във въздушна база "Инджирлик" в Турция.

В разрез с протокола, изглежда, че Тръмп потвърди съществуването на тези оръжия миналата седмица.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Горят сараите на Доган в парк Росенец

Касапница на пътя Бургас-Созопол

Има ли коронавирус в Бургас?