Централната избирателна комисия върна в ОИК-Сунгурларе жалбата, по която е взето решение лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ да бъде глобен заради агитацията му по време на посещението му в общината. Общинската ибирателна комисия е разгледала отново жалбата, за която БургасИНФО вече съобщи, и се е произнесла с мотиви по нея. Установено е нарушение на забраната за водене на предизборна кампания на език, различен от българския, извършено от Мустафа Карадайъ, както и от кандидата за общински съветник Илиян Маринов. Кандидатът за кмет на Сунгурларе Хатидже Георгиева пък по време на предизборна агитация на ул. „Странджа“ в общинския център, е направила изказване, с което е накърнила добрите нрави, честта и доброто име на ГЕРБ.

В Общинската избирателна комисия е бил предоставен видеозапис от срещите на ДПС.

От него се е установило, че двама от участващите агитатори – Илиян Маринов и Мустафа Карадайъ през цялото време говорят високо и ясно на турски език, което е нарушение на императивната норма на чл.181, ал.2 от ИК, което е наказуемо по административен път.

Във видеоматериала в 2:49 минути от началото на записа е било изказване на Хатидже Георгиева затова, че се е случил инцидент с член на семейството на активист от ПП”ДПС” и ръководител на Младежко ДПС, съпругът на Димитрина Събева. Хатидже Георгиева твърдяла, че ГЕРБ насажда страх сред населението, както с това „ще ви вземат децата, а после казват как ще ви спасят, те го правят това, те това могат, те така процедират“, като през цялото време говори за партията, става ясно в мотивите за решението на ОИК. Предвид, че по въпросният инцидент със съпруга на г-жа Димитрина Събева се води полицейско разследване и не са открити нито извършителят, нито мотивите за деянието, нито има официално становище на компетентни органи, всички публични коментари са несъстоятелни и по-скоро граничат с възможна клевета, сочат от Общинската избирателна комисия.

Председателят на ОИК Сунгурларе е упълномощен да състави актове за установени нарушения.