Фотоизложба „Вода“ на известния бургаски фоторепортер Тодор Ставрев бе открита в навечерието на 22 март, Световния ден на водата, в Народното събрание. Инициативата, която е пето поредно издание на „Културен Бургас в парламента“, е на групата народни представители от ГЕРБ от морския град. Тя бе официално открита от председателя на НС Цвета Караянчева. Своеобразен домакин на изложбата в Клуба на народния представител бе председателят на парламентарната Комисия по околна среда и водите Ивелина Василева.

„Тази година мотото на Световния ден на водата е „Вода за всички! Всеки е важен!“. Това е повод да се замислим за нейното опазване и разумно ползване. Водата е живот, водата е здраве, водата е богатство, тя е човешко право и всеки трябва да има достъп до този безценен природен дар. България разполага с достатъчно водни ресурси, прекрасни реки и нашето богатство - Черно море. През последните години в страната се инвестира мащабно в системи за пречистване на водите – бяха изградени и модернизирани 51 пречиствателни станции, положиха се 2600 км ВиК мрежа. На територията на България има и повече от 220 находища на минерални води. Разгръщаме потенциала и на Черно море за развитие на туризма, рибарството, морския транспорт и „синята икономика“, сподели Василева.

Бургаският депутат Диана Саватева представи и втория акцент от събитието - малките изпълнители от фолклорна формация „Нестинарче“, Община Царево, които акцентираха върху темата за водата в своите изпълнения. Групата от Царево е създадена преди 15 години, а нейният ръководител Златка Ставрева благодари по време на събитието за отправената покана и жест на внимание към формацията. Тя подари художествен кадър на тракийски пафти, част от сценичното й облекло, на председателя Цвета Караянчева и Ивелина Василева.

Досега в кулоарите на парламента по инициатива на бургаската група депутати от ГЕРБ бяха изложени картини на творците Георги Баев, Георги Андонов, Йордан Маринов и Живко Иванов, проведен бе и базар с книги на бургаски автори.

От няколко дни още една идея на народните представители също е факт - книгите на бургаски автори в библиотеката на Народното събрание вече имат своето специално място. Екипът на библиотеката, е направил „морска“ лавица с дарените издания от депутатите от ГЕРБ-Бургас.