Тереза Мей е имала отново телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, съобщи говорителят на британския премиер. Той добави, че преговорите за Брекзит продължават, предаде Ройтерс.

Мей разговаря с Юнкер и снощи, след като преди това в петък и събота имаше такива телефонни разговори с лидери от ЕС с цел да осигури пробив в преговорите за отстъпки в споразумението със съюза за Брекзит така, че то да стане по-приемливо за британския парламент.

Утре британският премиер се връща в парламента, за да представи отново споразумението си пред британските депутати, които веднъж вече го отхвърлиха през януари с голямо мнозинство. Ако в споразумението няма промени, тя може да се окаже заплашена от още едно тежко поражение.

Ден преди споразумението за Брекзит да бъде подложено на гласуване в парламента, там ще говори министърът по въпросите на Брекзит Стивън Баркли, гласи съобщение в поддържан от опозиционната Лейбъристка партия профил в Туитър. В публикацията обаче се споменава единствено за това, че той ще говори днес, без да се дават повече подробности.

Тереза Мей по-късно заминава за Страсбург в опит да направи пробив в преговорите за Брекзит, съобщи ирландският външен министър Саймън Ковини и добави, че препятствията в преговорите остават, предаде Ройтерс.

ЕС се опитва да подготви предложение за Брекзит, което да успокои загрижеността от "предпазния механизъм" за ирландската граница, но няма да направи компромис с основополагащите приоритети на общността, заяви Ковини.

"Преговорите продължават. Британската министър-председателка тази вечер заминава за Страсбург, както разбирам, за да се опита да финализира споразумение, ако това е възможно", каза Ковини пред журналисти.
Източник: БТА