- Г-н Алексиев, днес беше приет бюджетът на Поморие за 2019-та година, какви са приоритетите Ви? В залата казахте, че годината е изборна, но бюджетът не е предизборен....

-Целта на ръководството е да не се влияем от това, че предстоят избори. Да, предстоят изключително важен вот за Европейски парламент, след това - местни избори. Но дотогава има много време. Нас ни чакка много работа и след това, който и да влеззе в Община Поморие, трябва да работи по така начертаната прорама. Трява да има приемственост. Това, с което ни атакува БСП за задлъжнялост, е точно поради липса на приемственост. В Община Поморие не е имало приемственост, излиза едното ръководство, влиза другото, отрича всичко, което е направено и започва по свой начин да си упрявлава Общината. Влиза друото ръководство – по същия начин. Аз обаче наравих нещо различно и искам то продължи, защото то има ефект – има приемственост. Реализирах през първия мандат стари, нереализирани проекти на бившето ръководство и го казвам с гордост. Аз и моят екип ги спасихме. През втория мандат продължихме да развиваме Поморие, да продължаваме напред и сега – след изборите, който и да влезе в Общината, е дължен да се съобразява с Общия устройствен план. Това е от стратегическо значение за развитието на община Поморие. Аз заварих един неработещ Общ устройствен план, който доведе до смешни и патови ситуации.

- Как ще се развива Поморие според Общия устройствен план?

- След като Общият устройствен план не беше одобрен през 2007-ма година, когато нямаше Закон за устройството на Черноморското крайбрежие, нито екологично законодатество, Поморие се развиваше схематично – тук територия, там територия и всичко, което е атрактивно започна да се застроява, както навсякъде по Черноморието.

- Виждаме подобни фрапиращи случаи по Черноморието...

- Да, от 2007-ма година са. Те не са от вчера и са точно поради тази причина. В момента предвиждаме развитие на Поморие към тила. Поморие се отваря като ветрпило. Ако вземем Стария град за основа на витрилото, зад него, всичко във вътрешността се отваря и даваме възможност за развитие като цяло на града ни. Ние не натоварваме крайбрежието, то е достатъчно натоварено, а започваме да използваме възможностите на тила на града ни. Имаме достатъчно атрактивни територии – местностите Кошарите, Лахана, с която стигаме до Бургас. По този начин даваме възможност както на градът да се разрастне, така и на инвеститорпите да могат да се насочат към нас. Ако Ви прави впечатление, ние винаги говорим за първа линия до морето, но големите курорти, големите крайбрежни градове се развиват и на 2-ра, и на 3-та линия. Защото хората искат море и плаж, но и развлечения. Няма как в сърцето на града да пуснем нощни заведения, късни и шумни развлечения. Всичко това трябва да бъде в тила. А как да бъде там, като имаме земеделска земя?! Кой инвеститор ще дойде да преотрежда години дадена земеделска земя, за да изгради комплекс?! Няма как да стане. Поради тази причина Общият устройствен план е от изключително значение и много важно е и че залагаме основните на една стабилна и добре развиваща се община Поморие, която вече има ясна визия. Затова бюджетът не е изборен, няма как да е такъв, защото, който и да дойде, трябва да се съобразява с това, което вече жителите на Поморие искат.

- Кои са най-важните обекти, включени в капиталовата програма за тази година?

- Капиталовата програма като стойност е 3 млн. лева. Това са реалните възможности на община Поморие. Тя винаги е била между 2,5 – 3 млн. лева. Целево имаме 1 млн. лева за детската ясла в Ахелой, които правителството отпусна, там текат в момента процедури за избор на изпълнител. Имаме доста инфраструктурни проекти на територията на цялата община – изграждане на улици, дъждовна канализация, ще изградим много хубава придобивка за нашите деца – скейт парк в квартал „Свети Георги“, който е на стойност 125 хиляди лева. Надявам се да успеем до Гергьовден да е готов, ако не – за ваканцията. Извън катпиталовата програма имаме 1 млн. лева, които са предвидени за основни ремонти на тротоари и улици чрез предприятието „Благоустройство и комунално строителство“. Навремето над половин милион лева са били отделяни като външна услуга за ремонт на тротоари. Откакто създадохме това предприятие, 3 пъти повече тротоарни площи се ремонтират на много по-ниска цена. Минали сме през всички населени места, на обсъждането на проекта за бюджет присъствах лично аз. На всеки сме чули болката, предложението, становището и бюджеът е съобразен с исканията на хората на територията на цялата община.

- Предстои изграждането на канално-помпена станция в Ахелой, за което местни жители са дарили свой имот. Какъв проблем ще реши новото съоръжение?

- Това са местни хора, които живеят в София, но не са скъсали връзката с Ахелой. След стартиране на големия проект, който е в началото на Ахелой и трябва да се открие тази година, започнахме изграждането на подземната инфраструктура - изгражда се канал и водопровод, а след това и надземната. Стигнахме до извода, че е крайно време да използваме възможностите на пречиствателната станция в Равда и да заустим Ахелой. Допреди година и половина - две тя нямаше този капацитет, но след основния ремонт, пречиствателната станция в Равда може да поеме отпадните води на Ахелой. Трябваше да се изгради една допълнителна канално-помпена станция, в случая заустваме отпадните води на нов комплекс в нея и района около реката в Ахелой, тласкаме към канално-помпена станция, която съвместно с ВиК възстановяваме, там влизат и другите отпадни води на Ахелой. Всичко това се включва към пречиствателната станция в Равда. Това е изключително важно, защото пък с Общия устройствен план Ахелой го отваряме към морето, за да може да се развива като туристически град и трябва да се спазват екологичните норми. Засега всичко, което сме предвидили, върви по график. Мисля, че до началото на сезона тези отпадни води ще бъдат отведени в пречиствателната станция в Равда.

- Казахме, че годината е изборна. Вие ще се кандидатирате ли за нов мандат като кмет на Поморие?

- Много е рано, изборите са далеч. Аз Ви казах - бюджетът не е предизборен. Годината е изборна, но предстои много работа, която трябва да свършим. Предстои важен избор за Европейски парламент и чак тогава..... Само че влизаме в сезон, трябва да мине и лятото. Чак тогава – наесен, ще мога да Ви отговоря на този въпрос. Твърде рано е в момента.

- Докъде стигнаха проектите за възстановяване на Вятърна мелница и калолечебницата?

- В процес на изготвяне на проектната документация. Като цяло всичко е изчистено като концепция. Това е един много голям проект, който, ако успеем да реализираме, Поморие ще изскочи още над останалите и то доста сериозно. Този проект включва в себе си Тракийската куполна гробница, но не само реставрация и консервация, но и археология около нея. Селскостопанска академия ще ни бъде асоцииран пратньор в този проект с изграждане на градина с южни култури – зелен лимон, нар, смокиня, меки банани, южни сортове грозде, които ги няма никъде другаде. Ще бъде един тип градина, която няма къде другаде да се види. Туристите ще могат да я посщават, да си откъсват плодовете от дървото. Оттам минаваме към Музея на солта с изграждане на автентична вятърна мелница за мелене на сол. В архивите намерихме, че в Поморие е имало три такива мелници и едната ще я възстановим и то там, където е съществувала – в района на Музея на солта. Оттам преминаваме към Историческия музей – със запознаване с част от историята не само на Анхиало, Поморие и България и отиваме към Ахелойската битка – с възстановка, с паметната плоча. Това ще стане голяма атракция за абсолютно всички туристи. Един изключителен проект, който освен всичко друго, ще запознае нашите гости с историята на древно Анхиало, с поминъка на хората и с настоящия бит на поморийци. Това, което ще разкрие този маршрут, няма къде другаде да се види. Ние сме били наистина важен икономически, търговски и духовен център. Това се доказва. Използвам да поканя всички на премиерата на новия филм за Поморие, който е документален и разказва цялата история - защо Поморие е толкова важно за Черноморието и защо трябва да продължим да работим в тази посока.

----В интервюто са използвани въпроси и на колеги от други медии.