Решението за избор на нов тип боен самолет е политическо. Това обяви председателят на комисията по отбраната в Народното събрание ген. Константин Попов на брифинг в централата на ГЕРБ.

Трябва да бъде отдадено значимото на правителството, което застана зад модерниацията и бъдещето на българската армията. "Това, което предлага правителството, е прекрасно", отбеляза ген. Попов.

По думите му F-16 е един прекрасен самолет и ако се вземе решение, че този изтебител е правилният избор, България ще има най-модерният и боеспособен самолет в НАТО.

"Ние споделяме с нашите съюзници единна ценностна система", подчерта ген. Попов.

Относно заявката на социалистите от днес, че ще гласуват против предложението за нов тип боен самолет, той разкритикува позицията на БСП с въпрос каква е алтернативата, която предлагат - "да се върнем 10 години назад ли, да разработим нов проект за инвестиционен разход и кога ще бъде модернизирана българската авиация?"

Ген. Попов смята, че ГЕРБ като отговорна политическа сила трябва да подкрепи предлаганото от Министерския съвет, защото "нищо от процедурата не е изпуснато и по пътна карта всичко е направено". От ГЕРБ подкрепят избора за нов тип боен самолет.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов обясни, че когато инвестиционният разход се прави прозрачно, на президента Румен Радев не му харесва. Припомняме, държавният глава определи доклада на комисията като лобистки.

Цветанов призова държавният глава да се възприеме като истински президент на страната, а не като президент на БСП. Държавният глава трябва да защитава националните интереси, а не интересите на политическите партии, апелира зам.-председателят на ГЕРБ.