Най-огнените и безстрашни мъже и жени на Бургас отбелязват своя професионален празник. Бургаската пожарна за поредна година доказа, че не знае какво е почивка. Само за последните 9 месеца огнеборците са неутрализирали 351 пожара в областта. Въпреки бързата им реакция все още има недобросъвестни граждани, които подават фалшиви сигнали – към момента техният брой е 90.

Официалната церемония за празника бе уважена от областния управител Вълчо Чолаков, зам.-областния управител Владимир Крумов, директора на ОД на МВР Бургас ком. Калоян Калоянов, зам.-кмета по здравеопазване д-р Лорис Мануелян и зам.-председателя на Общинския съвет Станимир Апостолов. Кулминацията обаче е тази вечер, когато от 18ч. на Пантеона пожарникарите ще създадат истински празник за бургазлии и гостите на града.

„За мен един от символите на държавата, който не е записан в Конституцията, а трябва, сте Вие и Вашата работа. Изпитвам изключителна удовлетвореност и като администратор и като гражданин от високия професионализъм, който демонстрирате в изпълнение на Вашия дълг. Моралът и отдадеността, с които работите в услуга на гражданите, има и своя обществен отзвук. Когато се заговори за пожарната, това е само с добру. Пожелавам Ви много успехи и здраве”, каза областният управител Вълчо Чолаков.

От пожарната отбелязаха, че тази година природата е била благосклонна и не е имало тежки бедствени ситуации.

„Радваме се, че постепенно подобряваме сградния фонд. Сградата на противопожарната служба в Поморие е санирана с помощта на Общината. Започна и строителството на нова сграда за службата в Карнобат. Знаете, че старата е строена преди 1900г. Радвам се, че започна изграждането и на обучителен център във Върли бряг, където ще работим предимно с деца, но и с административни служители”, заяви директорът на Регионална дирекция по пожарна безопасност и защита на населението ком. Васил Василев. Той обяви, че е готов прокетът за самостоятелна сграда на Втора противопожарна служба, която в момента се помещава на едно място заедно с Първа служба в Областната дирекция. Сградата ще се намира на територията на бившия завод „Яна Лъскова” в кв. „Победа”.

Пожарникарите споделиха, че на някои места като Приморско и Малко Търново не достигат хора и смените се карат от по двама пожарникари, при положение, че най-добре е техният брой да е трима.

Директорът на Първа противопожарна служба инспектор Николай Николаев отбеляза, че имат и много работа, свързана с въвеждането на нови сгради в експлоатация. Досега те са инспектирали 60 сгради и разглеждат около 120 проекта. В брифинга участваха и началникът на Втора противопожарна служба инспектор Деян Стоянов, както и началникът на сектор „Превантивна и контролна дейност” главен инспектор Янко Тодоров.

Радостната новина е, че отзовалите се кандидати за свободните 18 места в бургаската пожарна са се 123-ма души. Новите кадри ще започнат работа до 5 месеца.

Ком. Василев заяви, че отново ще подпомогнат 48 деца за учебната година с помощ от 200лв. Три от децата са на загинали по време на работа или тежко ранени служители на пожарната.

Не пропускайте демонстрациите на най-огнените мъже и жени на Бургас, които всеки ден рискуват живота си, за да спасят друг. Празничната програма започва в 18ч. пред Пантеона.