Със скандал и лични нападки започна заседанието на парламента в четвъртък. Това е едва вторият работен ден на народните избраници след дългата лятна ваканция, но напрежението ескалира.

Пръв с критиките започна Вежди Рашидов от ГЕРБ, който обвини червената шефка Корнелия Нинова, че отправя "мръснишки внушения" по адрес на управляващата партия, като ги нарича "шайка крадци".

Той отбеляза, че депутатите от левицата в пленарната зала са повече от 20, което според него било добре, нищо че Нинова вчера предупреди, че само толкова ще останат да работят в НС, а останалите щели да ходят из страната, за да се срещат с хората.

"За съжаление вашата лидерка си чукна надницата и си замина", коментира той, но се оказа, че греши, защото Нинова ведната се върна на депутатската си банка.

Рашидов я обвини, че с атаките си срещу ГЕРБ и създаването на компромати и внушения тя обърква обществото.

"Госпожо председател на левицата, основание за декларацията на ГЕРБ са постоянните нелепи изцепки и то по време на ваканцията, не знам с какво право си позволявате да отправяте клевети и обиди, публично заклеймихте ГЕРБ с "управляваща шайка крадци", а в крайна сметка кои сте вие да ни осъждане на гражданска смърт, да ни слагате дамга на челата, както Хитлер на евреите, за да се знае кой е евреин и кой е демократ", скочи той.

Рашидов добави, че се чувства лично засегнат като министър на културата два мандата и изброи някои от успехите в неговия ресор по време на кабинета "Борисов“ 1 и 2 - театралната реформа, ремонтите на оперите, на училището по танцово изкуство, на класическата гимназия, на училището по полиграфия и фотография, консервацията на Ларгото в София, "Трапезица“ във Велико Търново, реконструкцията на Желязната църква в Истанбул, увеличаването на бюджетите за кино, за читалищата и библиотеките.

Всичко това било направено само за 7 години, а пък времето на управление на правителството на Пламен Орешарски било загубено за културата.

"А Вие като парламентарна манекенка си правите фотосесия с мъките на хората“, скочи Рашидов на Нинова заради това, че участва в живата верига, която искаше да спре избиването на животните от село Шарково заради огнището на чума по козите и овцете там.

Той призова червената шефка да си мери думите, защото в парламента имало хора, за които личното достойнство е по-важно от всичко.

"А има и една шайка, която участваше в приватизацията и в ограбването на държавата, сега някои от тях се изживяват като селски мадони и провинциални светци", продължи с нападките той.

"Колко струва на българските данъкоплатци снимката с Горан Брегович“, попита още той заради това, че Брегович пя на събора на БСП на Бузлуджа.

"Колкото и да полираш едно нищо, то няма как да стане диамант, а пак си остава едно нищо", обобщи Рашидов.

Нинова пъм смята, че декларацията, която той прочете от името на ГЕРБ, е най-силното доказателство, че парламентът е изчерпал своята същност.

Според нея в декларацията не е имало никаква политика, никакво решение на проблемите на хората, а омраза, лични нападки и квалификации към председателя на опозицията.

Тя коментира, че червените са били наясно какво ги чака, когато обявиха, че се изправят срещу системата, част от която е и ГЕРБ.

"Няма да ни уплашите, няма да ни спрете“, скочи тя и призова депутатите от най-голямата група да спрат с омразата и противопоставянето, защото всички депутати представляват избирателите си.

"Днес трябваше да се гледа Законът за пътищата, 17 души убихте", обвини тя, което стана причина да бъде наказана със забележа от страна на председателката на НС Цвета Караянчева, защото си позволила да обиди цяла парламентарна група и нейните избиратели.

Вежди Рашидов също скочи: "Тежка обида, обвинихте цяла група като убийци, но спрете да яхвате болките на хората, вие ли сте единствената, която жалее от сутрин до вечер, всички страдаме!“.