Предприемчиви български мошеници стартираха във Фейсбук грандиозна измама. Те обещават скъпи награди, но всъщност единствената им цел е да накарат лековерни сънародници да им преведат пари по сметка в английска банка, пише БЛИЦ. Уловката тръгва от страницата във Фейсбук "Мачкай, за да те уважават", която има над 150 харесвания. Тя е обявена като развлекателна страница, раздаваща награди на потребителите.

В един момент действително получавате съобщение, в което ви честитят, че сте един от избраните, които ще получат безплатно модел Айфон. "Честито! Вие сте един от нашите печеливши за телефон IPhone X 64 GB! (Избрани на случаен принцип, посещавали нашата страница) Нашата фирма ще ви го изпрати на адреса ви в България, но само че на куриерите, които ще го доставят в България е нужно да им се заплати предварително доставката 15 паунда е (в левове 33 лв и 50 стотинки), трябва да ни я заплатите по банка директно до нашата фирма, за да можем да ви го изпратим да пътува към България с обратна разписка от данните, с който е направен превода, а телефона, който сте спечелили на стойност 900 евро ви е напълно безплатен, само ако може да ни направите реклама след като го получите, че сте спечелили от нас, ще бъдем много благодарни. Поздрави от целия екип на нашата фирма Мобилон, Англия. Превода трябва да е на името на фирма MOBILON и кажете че трябва да е до Англия. Ако ви искат адрес на фирмата - England St. Andrews Crescent, Cardiff, Wales Postcode: CF10 3DD. За изпращането ще ви e нужно Айбан (IBAN) на фирмената ни сметка. Изпращаме ви информацията, която ще ви е нужна в банката, за да бъде извършено вашето плащане за доставката. IBAN: GB07BARC20701540636460 BIC/Swift: BARCGB22XXX Country: United Kingdom Като основание в банката напишете "доставка на телефон". Може от всяка една банка да извършите плащането, за да пристигне при вас телефона. Ние с обратна разписка ще ви изпратим телефона да пътува към вас. Честито от нас и успех за напред! Със съдействието на фирма Mobilon, UK."

На страницата на измамната група във Фейсбук различни потребители публикуват бесни коментари, че са били измамени, но те веднага се трият от администраторите. Самата схема действа едва от няколко седмици.