Бившият премиер Симеон Сакскобургготски заяви, че е грозно при една демократична България да го принудят към второ изгнание, съобщи bTV.

Думите на Сакскобургготски са по повод решението на СГС, че дворецът "Врана" е собственост на държавата, а не на бившия премиер.

"Изведнъж започнаха всички тези много неприятни преследвания. За да видя сега, в края на живота ми, така да ме изтезават и мъчат с някакви измислени и фалшиви претенции е тежко", категоричен е той.

Сакскобургготски заяви още, че след решението на Софийския градски съд се чувства омерзен. "Не очаквах и сега си мислех колко години – 75 вече, смея да кажа, че съм полагал усилия да поддържаме и духа, и всичко на българщината в чужбина по време на изгнанието”, заяви той.

„Частната собственост е нещо, което е неприкосновено, първо. Второ, хората, които са се заели да ме тормозят по този систематичен начин, може би не знаят как сме били възпитавани, родителите ми и дедите ми въобще”, допълни още бившият премиер.

В началото на септември адвокатите на царското семейство ще внесат жалба срещу това съдебно решение на СГС в Апелативния съд в София.

Симеон Сакскобургготски присъства на панихида по повод 75-ата годишнина от кончината на цар Борис III в Рислкия манастир. Той заяви, че и до ден-днешен не е направено нищо, за да се установи къде са мощите на Негово Величество цар Борис III и обяснението за това според него е липсата на историческа памет и интерес.