Жители на 11 села в Старозагорско протестираха днес срещу изграждането на кариера за варовик в местността „Кереч Търла“, предаде кореспондентът на БГНЕС в региона.

Те блокираха Подбалканския път София-Бургас. Хората настояват за мораториум върху разрешителното за дейността на кариерата и за нова оценка на въздействието върху околната среда, в която да бъде отчетено и тяхното мнение. Кариерата за варовик се намира в землището на три села – Едрево, Оряховица и Братя Кунчеви. Само на 2 километра от там има друга карира, a по закон, в землището на едно населено място не може да има две кариери. Освен това местността, където ще е новото съоръжение, е и вододайната зона на 2 села.

„Опасяваме се от екологична катастрофа и то много голяма екологична катастрофа, защото самата концесия е около 800 декара, но тя може да стане и 1000, няма кой да ги следи... Губим водата, губим си въздуха", коментира Динко Денев, кмет на с. Едрево. В решението на оценка за въздействието на околната среда за изграждане на кариерата, не са обсъдени отрицателните становища – на общините и на Регионална дирекция по горите.

„Община Стара Загора е дала становище за несъгласие за разработка на находището Кереч Търла, поради това, че ще има непоправими щети върху околната среда и върху населените места, засегнати от разработката на находището”, заяви Делян Иванов, секретар на Община Стара Загора. На протеста дойде и областният управител на Стара Загора. Според Гергана Микова трябва да се намери разумно решение на проблема: „Изключително се надявам, че държавата ще намери правилното решение и наистина се надявам, че след всичко, което се опитваме да правим, ще успеем да намерим разрешение, така че хората да не се притесняват и действително да нямат и основание да се притесняват", каза още Микова. Концесионер на находището за 25 години е пловдивското дружество „АС Стоунс“ ООД. Според предварителното съобщение за предоставянето там ще бъдат направени инвестиции в размер на 2 милиона и 200 хиляди лева, но работата по изграждането на кариерата не е започнала. След протеста стана ясно, че спешно е изпратен Жечо Станков, заместник-министър на енергетиката, за да се срещне днес с протестиращите от 11-те населени места в Старозагорско, заради изграждането на кариерата за варовик. /БГНЕС