Генералната прокуратура на Румъния заведе наказателно дело за безредиците при антиправителствения митинг и действията на жандармерията по време на протеста, съобщиха от прокуратурата, цитирани от РИА Новости.

"Прокуратурата заведе наказателно дело заради действията на жандармерията и инцидентите, регистрирани по време на манифестацията на площада на Победата в Букурещ на 10 август и нощта срещу 11 август 2018 г.", гласи съобщението.

От Генералната прокуратура информират, че предстои да разгледат всички жалби, подадени от пострадалите в различни отделения на полицията, за да съставят обща картина.

По-рано президентът на Румъния Клаус Йоханис осъди "жестоките" действия на жандармерията и поиска генералната прокуратура да разследва и установи личността и степента на вина на тези, които са участвали в провокациите по време на протеста.

Масовият митинг в Букурещ в петък завърши с безредци, при които пострадаха 450 души. От тях 70 са хоспитализирани, в това число и 11 служители на жандармерията.

Исканията на протестиращите бяха за разпускане на парламента, предсрочни избори и независима съдебна власт, създаване на еднокамерен парламент от 300 сенатори, от които 100 да са представители на диаспората (румънци във Франция, Италия, ФРГ, САЩ и др. страни).

Протестиращите изразяват недоволство от налоговата система и пенсионната реформа, системата за социални помощи, настояват за развитие на икономиката, селското стопанство и предприемачеството.
При това те защитават партньорските отношения с ЕС и НАТО и искат да бъде въведено електронно гласуване. /news.bg

Днес+