Ако общинският съветник от гражданската квота на БСП в Бургас Бенчо Бенчев не се съобрази с призива на социалистите да напусне местния парламент и остане като независим, то групата на партията ще се разпадне. Тя ще се състои от по-малко от пет души, които са необхидимият минимум.

„Групата се разпада, ако Бенчо Бенчев остане независим общински съветник. Считаме, че това по-добрият вариант, колегите са съгасни, благодаря им за позицията.“, заяви преди минути общинският лидер на партията Живко Господинов след проведено извънредно заседание на Изпълнителното бюро на ОбС на БСП. Както БургасИНФО вече съобщи на него беше приета позиция, с която социалистите призовават Бенчо Бенчев да подаде оставка, а групата общински съветници да го освободи от състава си. Позицията е била гласувана единодушно от присъстващите, трима членове не са били открити, уведомени са били и общинските съветници.

Тъй като Бенчев е представител на гражданската квота, той може да не се съобрази с това решение.

„Партийно въздействие не може да окажем. Извън партийната дейност няма как да носим отговорност за бизнеса и личния живот на който и да е. Той има само 24 часа задържане, има презумпция за невинност. Самото задържане ни дава основание да предприемем тези политически мерки“, каза още Господинов.