Около 400 мигранти от Субсахарска Африка успяха да се доберат днес до Испания с щурм на двойната ограда между Мароко и ексклава Сеута, като някои от тях атакуваха силите за сигурност с негасена вар, предаде АФП.

Прехвърлянето през оградата е най-масовото от февруари 2017 г., когато над 850 мигранти успяха да се доберат до испанска територия.

Това става в момент, когато Испания става дестинация № 1 за мигранти, преминаващи с лодки Средиземно море, като изпревари Италия с 19 586 пристигнали от началото на годината, сочат данните на Международната организация по миграция.

Говорител на гражданската гвардия в Сеута заяви, че мигрантите успели да се прехвърлят през двойната ограда, на върха на която има бодлива тел днес рано сутринта. Те го направили внезапно и с насилие, като някои хвърляли по полицаите негасена вар, която носели в туби и бутилки.

Над 10 полицаи пострадали, като четирима от тях са настанени в болница с изгаряния по лицето и ръцете.

От Червения кръст съобщиха за 30 ранени мигранти, като 11 от тях били закарани в болница за шевове и преглед за възможни фрактури.

Сеута и другата испанска територия на северната граница с Мароко - Мелия, са единствената сухопътна граница на ЕС с Африка, която много африканци се опитват да пресекат, посочва АФП.