Соцлидерката Корнелия Нинова се хванала в същия капан като германската канцлерка Ангела Меркел, като първата се подлъгала да спасява болните животни, а втората – давещите се мигранти. Това сравнение направи премиерът Бойко Борисов, който дойде в парламента, за да участва в разискване по въпроса с мигрантската криза, инициирано от левицата.

"Удивително ми напомня канцлера Меркел на Вас и нея със същите трикове я вкараха в тази процедура като Вие с козичките“, коментира той.

"Много мощна кампания имаше тогава, даваха само трупове на десетки хора удавени, хванаха я Меркел медиите и тя каза - трябва да ги спасим. По същия начин вашите депутати ви заведоха в едно село да галите козичките и нея така я хванаха, и няма друго нещо, което така политически да я съсипва, както това изречение, и ден днешен я закичват с него като с брошка“, продължи с обясненията премиерът.

Иначе той призна, че и правителството на Пламен Орешарски и неговият първи кабинет не са били подготвени за мигрантската криза и заради това са допуснати над 60 хиляди нелегални да минат през страната ни.

"Надали е добре и да си прехвърляме толкова много вина, защото има един безспорен факт, че към днешна дата, към този момент България е единствената държава, която се справя с мигрантите и има почти нулев натиск и се дава за пример“, настоя Борисов.

Той припомни, че за да се постигне това са били направени промени в законите, така армията да охранява браздата, отпуснати са и допълнително пари от Брюксел.

Споразумението с Турция било от ключово значение.

"В най-трудния момент, когато никой в ЕС не искаше да си говори с тях, ние го подписахме, за да спихне напрежението, защото ако са ни лоши отношенията с Турция, не можем да се справим с вълната, когато дойдат десетки хиляди, включително и на оградата ще я съборят, кой ще даде заповед да се стреля, няма кой", добави Борисов.

Премиерът съобщи още, че е получил вчера писмо от италианския премиер Джузепе Конти с молба да приеме мигранти.

"Да взема колкото мога мигранти от кораб, отказах", разкри той.

Борисов допълни, че бежанските центрове у нас са заети на 10-11%, а най-много мигранти в момента има в Испания.

Премиерът предупреди опозицията за пореден път да не се заиграва с темата с бежанците, защото е рисково.

"По темата колко мигранти имаме не е нужно да говорим, защото има други, които са имат много мигранти и може да кажат: "Като те нямат, дайте да им дадем малко", уточни премиерът.

А червената шефка Корнелия Нинова отново го обвини, че говори едно в страната и друго на срещите си в чужбина.

Според нея мигрантската въпрос вече внесе сериозни противоречие и разнобой между европейските лидери и е риск за бъдещето на Европа и на България.

"Мненията на водещи лидери в Европа са полярни", допълни тя и даде за пример отношението на Германия и Унгария.

Освен това вместо да се осигуряли повече пари за отбрана се харчели повече за интеграция на мигранти.

"Българското правителството също създава стимули за идване на нови мигранти у нас с приетата стратегия, в която на тях се гледа като на работна ръка“, каза още Нинова.

Както и с постановление 144 , в което пишело, че човек със статут на бежанец има права като български граждани, но те прехвърляли това, което получават бедните българи.

"Време е да поговорим сериозно и да вземем отговорни решение. В резултат на тази непоследователна и двойствена политика в България се ширят всякакви страхове, манипулации, инсинуации и внушения. Като започнем, че нощем кацат самолети до Безмер до това, че случващото се в Странджа е, за да се настаняват мигранти", каза още соцлидерката.

Нинова представи проекторешението на БСП, което предвижда парламентът да възложи на МС да приеме решение срещу обратното връщане на мигранти и срещу сключване на двустранни споразумения с други страни за това, както и да предложи до 30 септември предложение за промяна на Дъблинския регламент.