Чешкият премиер Андрей Бабиш попари желанието на Бойко Борисов българската държава да придобие контролен пакет над ЧЕЗ.

Правителството ни обяви намерението за това вчера, след среща на министър-председателя и Гинка Върбакова, собственик на "Инерком", фирмата, която сключи сделката за придобиване на българските активи на електроразпределителното дружество, предава Dnes.bg.

Днес от кабинета на чешкия министър-председател разпространиха изявление на Бабиш до българските медии.

В него се казва, че Борисов е разговарял с чешкия си колега за възможността държавата да придобие ЧЕЗ.

"Българският министър-председател прояви интерес към възможността българската държава да придобие мрежата на ЧЕЗ вместо "Инерком". По този въпрос го насочих към ръководството на компанията и подчертах факта, че договорите с "Инерком" вече са приключени", се казва в съобщението.

Бабиш допълва, че е получил уверения от съвета на директорите на ЧЕЗ, че са взети всички законови мерки по отношение на "Инерком" и източниците на финансиране.

"Не са открити никакви причини, поради които сделката да не бъде завършена", заявява още чешкият премиер.

В началото на седмицата Борисов и Бабиш отново разговаряха заради сделката с ЧЕЗ и тогава чешкият премиер увери, че всичко по нея е законно и не представлява риск за нито една от страните.

Министър-председателят на Чехия дори изрази готовност да изпрати материали от проверката на сделката до България.

Ден по-късно Борисов съобщи, че информацията е получена и е внесена в секретното деловодство на парламента, а социалистите го нарекоха "един хвърчащ лист".