Германия иска членките на ЕС, приели голям брой мигранти, да бъдат възнаградени с по-голяма регионална помощ от фондовете на съюза с план, който ще намали финансирането на по-бедните страни в Централна и Източна Европа, съобщи „Файненшъл таймс“.

Предложението се съдържа в документ с позицията на правителството в Берлин, което предлага средствата в следващия многогодишен бюджет да бъдат обвързани със спазването на ключови политики и ценности на ЕС, включително в областта на миграцията и върховенството на закона.

Той показва недоволството на Германия от властите в Унгария, Полша и други членки, които получават значими средства от фондове на ЕС, но отказват да приемат мигранти по схемата за квотно преразпределение след бежанската вълна през 2015 г. Освен това е голяма промяна от традиционното използване на структурните фондове, които основно се фокусират върху инфраструктурни проекти, образованието и обучението.

Берлин внесъл плана на подготвителна среща на висши национални представители тази седмица, посочва „Файненшъл таймс“, като се позовава на двама души, присъствали на нея. Един от присъствалите заявил, че германската идея не се вписва в представата му за кохезионни фондове.

Планът на Берлин предвиждал „структурните и инвестиционни“ фондове на ЕС да подкрепят правителства, „поели отговорност за приемане и интегриране на подлежащи на международна закрила мигранти с право да останат“.

Новият подход ще намали фокуса върху жизнения стандарт на отделните членки и може да преразпредели средства към по-богати държави в Северна и Западна Европа, които са приели мигранти, най-вече Германия, която приюти един милион при кризата през 2015 г.

Германският документ, до който „Файненшъл таймс“ получил достъп, е с дата 25 януари. В него се иска още регионалната помощ на ЕС да бъде „свързана със спазването на фундаменталните принципи на върховенството на закона“, като мотивът е, че „ценностите на ЕС са основите за кохезията (сплотеността) на съюза“. /bnr.bg