Към края на първия ден на противопоставяне между власт и опозиция в Украйна, тоест в нощта на 17 срещу 18 октомври, мястото на протеста рязко се преобрази. През деня това бе само митинг, в който участваха няколко хиляди души, а когато в Киев се спусна мрак, Конституционния площад се превърна в много добре организиран лагер, пишат украински и руски медии. С отнетите от войниците на Националната гвардия и полицията щитове протестиращите обозначиха периметъра, в който органите на реда работа нямат. Във всичко се вижда ред и организираност. Бързо и отработено, тоест след явно трениране и с опит, бяха вдигнати палатки - нови, от здрав и дебел брезент. "Ще стоим тук до край, докато Върховната рада не се откаже от имунитета на депутатите, не приеме закон за антикорупционен съд и не промени закона за изборите", пояснява мъж в камуфлаж. По думите му, палатките са били по-рано получени във вид на хуманитарна помощ, но той не успява да обясни от къде и кога те са пристигнали. Палатките вече са много: големите са на 10-15 места. Още толкова има малки. На една от тях се вижда яркият плакат "Петя, върви си". В самия център на това "градче" се появи полева кухня, голяма маса, на която са подредени редица меса, олио, хляб и друга храна. След няколко минути от тръбата на печката започва да се вдига дим.

Мъж, облечен в анцунг, отнякъде носи 20-литрови бутилки с вода - най-вероятно, полицията е спряла колата му и не го допуска до лагера. В центъра на площада, почти до сградата на Върховната рада, има група хора под знамето на движение "Справедливост". Там е и Валентин Наливайченко - ръководител на движението и бивш началник на Службата за сигурност на Украйна, който бе освободен от длъжност през 2015 година от президента Порошенко. Тогава Наливайченко обвини президента в корупция, а сега той е в опозиция. Бившият шеф на ССУ е внимателно подстриган и сресан; той внимателно следи по време на разговора всичко, което се случва около него, а ако започнат да го снимат журналистите, той заема най-победоносната поза. Зад периметъра на лагера се забелязват камиони с решетки по стъклата. В една от кабините има шофьор, който спи. "Порошенко подкрепя мирния процес, затова нас нищо не ни заплашва", си казват участниците в протеста. Но това "примирие" между власт и протестиращи леко бе разрушено. От Радата изскача депутат, той е обкръжен от участниците в протеста. С него вторите започват да се гаврят, искат да се върне в заседателната зала и да гласува законопроекта за отмяна на депутатския имунитет. До него пък стои на вид интелигентна жена, която злостно се радва на случилото се. "Нагушил си се. С тая шия не може човек лесно и да те обеси. Трябва да те обесят като Чаушеску. Да висиш. Задължително трябва да се обеси някой за дебелата му шия", казва тя за депутата, без да се обръща конкретно към който и да е.

Официалният организатор на протестите Михаил Саакашвили постоянно призовава своите привърженици да спазват закона, формално той е против насилието. Но, както изглежда, не Саакашвили е главният в този лагер. Той по-скоро е номинално, подставено лице. Всичко, което се случва в Киев, явно се чувства опитната ръка на кукловода, и това не е Саакашвили. Повечето от онези, които се появиха тук през втората половина на деня, са опитни, преминали са обучение във военни действия в Донбас. Те са готови за действие. За тях бившият грузински президент е само декоративна фигура. Много са агресивно настроени. Най-вече срещу депутатите и президента Порошенко. Превод и редакция: БЛИЦ