"Грешката за този изборен резултат на ГЕРБ е само моя.", заяви премиерът и лидер на партията Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по bTV. "Снощи до късно се карах на доста от кметовете, на дейците от ГЕРБ - на две места, които плашат: "Като не е ГЕРБ, колко лошо ще стане." Не е нужно да се плашат хората. Оставете - глас народен, глас Божи. Ако си го харесват Радев, оставете ги", настоя министър-председателят.

Той добави, че от сега нататък ГЕРБ ще работи за осъществяване на въпросите, включени в референдума, иницииран от Слави Трифонов. "Гласувах на референдума, а отделно и от ГЕРБ решихме да подкрепим и трите точки в него. Едното от тях обаче ще доведе олихаргията пряко в управлението - това е субсидията до един лев", предупреди премиерът и заяви, че така отново ще започне "носенето на куфарчета". Той смята, че Слави Трифонов трябва да излезе от сцената на шоуто и да поеме отговорност, каквато носят участващите в държавното управление.

Премиерът зададе на Румен Радев въпроса дали от това, което е искал като шеф на ВВС, има нещо неизпълнено от правителството. Борисов обясни, че на всички снимки, на които Радев е с МиГ-29, е до ремонтен завод, който правителството си откупило от частна компания. Целта - да не се ремонтират машините ни в Полша. "Днес сме подписали за 42 милиона лева за ремонт на 10 двигателя, за нови двигатели, с огромен ресурс. Имаме 9, ще станат 16 самолета." "Сега българските летци ще летят ли смело и спокойно?", риторично попита Борисов кандидат-президента на опонентите.

"Очаквам в неделя хората да оценят кой е най-подготвен. Това е г-жа Цачева. Ще се съобразя и с факта, че г-н Радев събира два пъти повече от БСП", каза премиерът. Той призна, че донякъде резултатът на конкурента е наказателен вот.

"Загубихме много лекари, много учители. Подкрепям решенията на министрите и съм ги бранил докрай. Ако реформите бяха лесни, ДСБ нямаше да избягат от Москов. Ами всички да стоим да гледаме и да търсим кусури.", каза самокритично Борисов.

От друга страна в Европа нямало правителство с повече от 50 процента управление, подчерта Борисов. "Още в неделя щях да подам оставка. Събрахме се в партията и всички ме помолиха да не го правя до балотажа. Но да стоим и да участваме в избори, вече в оставка, нямаше да е честно нито към Цачева, нито към партията", обясни премиерът. "Може би е трябвало повече да помисля, преди да залагам правителството", призна той относно обещанието си да даде оставка, ако се загуби първия тур. На тези избори станало ясно, че ГЕРБ и РБ са загубили от управлението си.

"За първи път не търсих най-рейтинговия кандидат, не се поддадох на популизма. Исках всеки да си стои на мястото за това, за което е бил избиран. Сгреших и ще понеса цялата отговорност. Винаги съм бил честен с народа и с моите колеги", анализира Борисов, обяснявайки защо за кандидат-президент не беше посочен друг от останалите три обсъждани кандидатури - Йорданка Фандъкова, Димитър Николов и Томислав Дончев.

Премиерът каза, че дори съжалявал, че толкова много магистрали е направил. Явно не това са искали хората - това показал вотът на първия тур. Преди ден Борисов минал по "Витошка" и си спомнил протестите, които му правели търговците, преди да изгони колите на мутрите оттам, мислел, че ще се оценят станциите, които чистят фекалиите от морето. „Мислех, че когато санираме блокове, за всеки празник по над 50 милиона бонуси за пенсионери...- това се оценява. В момента над 3 милиарда е излишъкът в бюджета, изплатихме на предишните бакиите, и изведнъж - протестен вот. Защо? Явно това не е приоритетът.", каза премиерът.

"Ако Радев спечели, ще съм първият, който ще го поздрави. Но после да му мислим... През януари 2018-та държавата трябва да е абсолютно спокойна", заключи Борисов.