Очаквахме да стигнем до балотаж, защото имахме най-качествения кандидат. Това коментира пред Радио Бургас зам.-председателят на СДС и депутат от Реформаторския блок Костадин Марков. Според него Балотажът ще е тежък и се очертава, като кървава битка. Вижте анализа на Костадин Марков на сегашната политическа ситуация в интервю за Радио Бургас.

- Г-н Марков, ще има ли единна позиция на Реформаторския блок за това кой кандидат да подкрепите на балотажа?

Съмнявам се, че ще има единна позиция на Реформаторския блок за подкрепа на втори тур.

Една от петте партии ще призове с декларация, всъщност тя вече го направи снощи, да не се гласува за никого. Друга част от Блока ще подкрепи десния кандидат в случая. И това е разделителната ивица, оттам-нататък дали ще се градят два отделни проекта е Божа работа. Дано това да не е поредното разцепление на десницата, защото би изпратило и малкото останали хора вкъщи, ако се допусне нещо подобно.

Ако някои от лидерите на партиите в Блока намерят сили и преборят егото си, седнат на една маса и си стиснат ръцете за продължаване на формата, има някакъв шанс да се запази присъствие на автентичната десница в политиката. Иначе както десницата, така и страната отиват в една непредсказуема криза.

- Накъде ще поеме СДС?

Вчера имаше изпълнителен съвет на партиите от Реформаторския блок. Аз съм влязъл в политиката със СДС и ще изляза като член на СДС. И за нас винаги водещо е било – никога повече комунисти на власт. Така че пред СДС никога не може да стои въпросът кого да подкрепим – дали кандидат, зад когото стои БСП, или кандидат на партия, членка на ЕНП.

И всички, които се опитват да представят въпроса като избор между американския възпитаник ген. Радев и бившата партийна секретарка Цачева, искат само едно – нови парламентарни избори и връщане на БСП на власт. В момента гласуваме не толкова за две личности, колкото за това дали да реанимираме десницата. И в този смисъл позицията на СДС е ясна. Никога не бихме подкрепили кандидат, воден от БСП.

- Има ли нужда и всъщност има ли смисъл от предсрочни избори към този момент?

- Разликата между президентски и парламентарни избори е много голяма. Нали не вярвате, че БСП в момента има електорат колкото ГЕРБ или, че Марешки на парламентарни избори ще е четвърта политическа сила. Много е различно, не бих казал, че резултатите, както заявяват някои социолози, трябва да доведат до предсрочни парламентарни избори.

Страната е икономически стабилна, с много сериозен валутен и държавен резерв. Може да посрещне всичките си плащания и не само, но и да погаси част от дълговете си. Влезем ли в цикъл парламентарни избори в този момент, не знам какво мнозинство може да се повтори. Най-вероятно автентичната десница, ако е разделена, ще бъде аут от парламента. И така там остават БСП, ДПС, ГЕРБ, националисти и някоя популистка формация – дали ще е Слави Трифонов или Марешки…, кажете ми какво правителство може да се сформира? Това е и мечтата на комунистите. Това е за съжаление е и мечтата на част от десницата, която дългосрочно си мисли, че бутайки ДПС към коалиция с БСП, положението й в опозиция ще укрепне.

- Изненада ли Ви нещо в първи тур на тези избори?

- Много неща ме изненадаха. Първо – високият резултат на ген. Радев, както и това, че г-жа Цачева остана в рамките на резултата на ГЕРБ и не привлече гласове от периферията. Не виждах Марешки в никакви социологически проучвания. Винаги съм знаел, че има популистки вот в България, но не предполагах, че е толкова висок. Нашият резултат е горе-долу според мрачните очаквания.

- Кандидатурата на г-жа Цачева ли изигра по-скоро лоша шега на ГЕРБ?

- Като цяло стратегията беше сгрешена. Не може да не си вадиш кандидата месеци, да създаваш усещането за някакъв съспенс, хората да очакват нещо невероятно и най-малкото трябваше да им се предложи нещо лъскаво като опаковка. Очевидно в тази държава съдържанието не се цени много, убеждавам се за пореден път. Може би избирателите на ГЕРБ очакваха нещо по-лъскаво, за да се мотивират да гласуват. Кампания според мен беше сгрешена. Имаха и добър избор от кандидати. Въпреки че Цачева я подценяват. В интерес на истината тя е много умна жена.

- Наемате ли се с прогноза какво ще се случи идният понеделник?

- Ще бъде кървава битка. Пак казвам – това е битка за бъдещето на България, а не дали Цачева или Радев ще стане президент. Битка е за това кой ще управлява през следващите години. Тъкмо се стабилизирахме и нещата се канализираха. На път сме да провалим последния програмен период и да влезем в тежка политическа криза, ако ген. Радев спечели. Надявам се хората да го усещат.