Кандидатът за президент на Реформаторския блок Трайчо Трайков подкрепя намерението за ревизия на всички приватизационни сделки, но е песимист, че то ще бъде осъществено.

„Досега сме чували милион пъти за ревизии, но никога нищо не е излизало. Приветствам такова намерение, защото има редица процеси и процедури, нуждаещи се от изясняване, тъй като при тях има очевидни нарушения на националния интерес”, коментира във Варна Трайков обявената от премиера Бойко Борисов ревизия, която трябва да стартира след изборите.

„Хората получават 200 лева пенсии, което е недопустимо за европейска страна през 21 век, но това е така заради постоянните и еднократните бонусни кражби – по 1 млрд. лв. за картел на горивата годишно, 20-30 % от обществените поръчки е данък „ДПС”, 4 млрд. лв. за КТБ, 3 млрд. лв. за газовия договор на Овчаров, 3 млрд. лв. за „Белене”. Като се тегли чертата, се разбира защо всеки българин е с десетки хиляди лева по-беден отколкото можеше да бъдем. Това се вижда най-добре в сравнение със страните от нашата черга. Румъния се доближава до средното европейско ниво два пъти по-бързо от нас, а Словакия, Литва, Латвия и Естония – три пъти по-бързо. Това са реалните обективни измерители колко добре фунционира държавата”, каза още кандидатът за президент на Реформаторския блок.

Според Трайчо Трайков най-важната тема е за системата с върховенството на закона и решимостта на България най-накрая да направи решителната крачка в установяването на истинска демокрация.

„Настроението на хората навсякъде е едно и също и те виждат липсата на справедливост. Когато започнем разговор, винаги откриват причинно-следствени връзки, които водят към това, че основният проблем е системата за върховенство на закона и правов ред. ЕК вижда по същия начин нещата. Едва ли някой от ГЕРБ или от БСП може да обвини г-н Юнкер, че участва в кампанията на наша страна, но на практика той потвърждава това, за което бием тревога още от провалянето на съдебната реформа”.

Цецка Цачева и Румен Радев не са убедени в качествата си и явно смятат, че всяко публично изявление ще им снижи резултата, коментира предизборната кампания Трайков. В нея освен него само Ивайло Калфин и Красимир Каракачанов дебатирали.

Трайков изрази задоволство от откриването на нефт в блока „Хан Аспарух”. Ако и следващите анализи потвърдят залежите, ще можем да се поздравим с пробив в енергийната независимост на страната, допълни той.

източник: Дарик радио