Частичен избор за кмет на село Вълчин, община Сунгурларе, ще се проведе на 11 декември. Той е насрочен с указ на президента Росен Плевнелиев. Вотът се налага, след като Общинската избирателна комисия прекрати правомощията на настоящия кмет Кръстю Янев, тъй като в момента, в който е встъпил в длъжност през 2015-та година, е бил собственик на действаща фирма ЕТ „Кръстю Янев“, чиято дейност се изразявала в работата на казан за варене на ракия, както БургасИНФО вече съобщи (ВИЖ ТУК).

До избори се стигна, след като в Общинската избирателна комисия беше получен сигнал от местни жители за бизнеса на Янев, като нейното решение е, че той е нарушил закона. Всички документи по случая са били обработени и в Централната избирателна комисия, която със свое решение от 11 октомври предлага на Президента да насрочи с указ частичен избор за кмет. Така се стигна до извънредния вот за разлика от останалите три села, които смениха кметовете си – Садово, Велислав и Везенково. В тях живеят хора, чийто брой е по-малък от този, необходим за провеждане на вот, затова са назначени нови кметски наместници.

Припомняме, че кметът на Садово Христо Николов беше отстранен от поста, защото е бил хванат да кара пиян личния си автомобил. Везенково и Велислав пък бяха управлявани от дами – Сюлейхан Хасан и Радослава Христова. Хасан е предпочела да отиде на гурбет в Германия, вместо да решава проблемите на селото, а Христова поради лични причини заминала да живее в Гърция.