Валери Симеонов от Патриотичния фронт бе избран за председател на комисията, която трябва да разследва фактите около АЕЦ "Белене". Това съобщава „24 часа”. На извънредното заседание във вторник депутатите гласуваха създаването на комисия, която да изследва обстоятелствата около проекта в периода от 2006 г. до края на септември 2016 г. Предложението за проверка на фактите бе внесено от 51 народни представители от няколко парламентарни групи – на Реформаторския блок, ГЕРБ, Патриотичния фронт и БДЦ. Комисията има три месеца, за да проследи как се е стигнало до задълженията по проекта за "Белене". Валери Симеонов бе единственият предложен за поста председател. От неговата група за член беше избран Искрен Веселинов. Методи Андреев от ГЕРБ и Антони Тренчев от Реформаторския блок бяха гласувани за зам.-председатели. Представителите на ГЕРБ в състава ще са още: Делян Добрев, Александър Ненков, Валентин Николов, Цветомир Михов, Диана Йорданова, Георг Георгиев. Депутатите отхвърлиха предложението зам.-председател да е Таско Ерменков от БСП , колегите му Жельо Бойчев и Драгомир Стойнев ще са членове. Мартин Димитров е вторият представител на Реформаторския блок. От ДПС бяха избрани Рамадан Аталай, Митхад Метин и Петър Чобанов, от БДЦ - Георги Недев, от Атака - Магдалена Ташева и от АБВ - Кирил Цочев . Преди да се стигне до окончателно гласуване, дебатите продължиха близо четири часа. Според лидера на БСП Корнелия Нинова, такава комисия не е необходима.

„Това е наливане от пусто в празно”, каза Нинова. „Ако това БСП нарича наливане от пусто в празно, за тях тази огромна сума нищо не значи. Естествено, че не значи. По времето на техните управления, държавата беше докарана до просешка тояга” , отвърна Методи Андреев.

Петър Славов и Мартин Димитров призоваха БСП да поеме отговорността за проектa за АЕЦ „Белене”. „Вместо да коментирате и да бягате, крайно време е да си признаете за Белене, г-жо Нинова.”, каза Димитров. Той смята, че от БСП имат опасения от създаването на подобна комисия. Според Делян Добрев от ГЕРБ проектът е трябвало да бъде спрян през 2008 г, тъй като още тогава е било ясно, че няма да бъде успешно реализиран. „Правителството на тройната коалиция взема решение на заседание на Министерския съвет за плащането на 300 млн. лв. от бюджета. Вместо да плащате, трябваше да го спрете. Сега щяхме да плащаме нула лева, заяви Добрев и добави, че с аванса е бил даден старт на изпълнението на проекта. Таско Ерменков от БСП предложи комисията да прегледа фактите от края на март 2012 до края на септември 2016 г. Според него вече е работено по случая в периода от 2006 г. до 2012 г. Предложението му беше отхвърлено. Не трябва да се търси икономическа полза, а как да се намалят загубите, заяви Александър Ненков от ГЕРБ. По време на дебатите Корнелия Нинова обяви, че БСП ще направи предложение за създаване на временна комисия за разследване на картелите при горивата. Вашето предложение е закъсняло, ако присъствахте на икономическа комисия, щяхте да знаете, че вече направихме изслушване на КЗК и отчета на председателя й, заяви Димитър Байрактаров от Патриотичния фронт.