Председателят на Демократи за силна България Радан Кънев посреща със загриженост кандидатурата на ГЕРБ за президентската институция Цецка Цачева.

"Международната криза налага личност, която знае езици, има опит във външната политика, чувства се уверен и независим в кръга на западните ни партньори", казва Кънев.
"Преди всичко - дясното значи свобода и отговорност. И днес - когато водещата партия предлага кандидат, който не отговаря на нито един критерий за държавен глава - отговорността на десницата и реформаторските сили е тройно по-голяма. И пред десните избиратели, и пред цялата нация", посочи той.

"Разтревожен съм и за отношението към десните избиратели, и за бъдещето на страната. И не само защото доминиращата партия издига на практика ляв кандидат. А най-вече заради опасността да избираме между двама леви кандидати, еднакво безразлични към съдебната реформа, неподготвени за големите проблеми пред външната политика, неспособни да бъдат разумен и силен коректив на властите", анализира Кънев, цитиран от пресцентъра на партията си.

Той е убеден, че националната сигурност изисква независим президент, който да е непримирим към корупцията, готов да предложи конституционни промени, да налага смело вето на лобистки закони и решения, установяващи поредни монополи.