Стотици жители на Карнобат излязоха на площад „Трети март“ днес, за да отбележат заедно празника на града – 26-ти септември, Денят на Свети апостол Йоан Богослов. Със своите изпълнения допълнително настроение създадоха съставите от НЧ „Димитър Полянов-1862“. Кметът Георги Димитров посрещна десетки гости за празника, сред хората бяха и депутатът Стефан Кенов и зам. областният управител Владимир Крумов, които са карнобатлии. На церомонията по вдигане на националния трибагреник присъстваха още директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов, кметовете на Айтос Васил Едрев, на Сунгурларе Васил Панделиев и на други общини от страната, много бивши кметове и председатели на Общински съвет -Карнобат, както настоящи общински съветници. Сливенският митрополит Иоаникий също поздрави местните жители.

„В ден като днешния не мога да не се вълнувам, когато заставам пред Вас, за да сме заедно в празнично настроение. Това е кулминация на нашите усилия да направим делника си по-хубав, на нашите стремежи да се чувстваме удовлетворени, че работим, че създаваме света около нас и оставяме нещо след себе си. Призникът е ден за равносметка. Ние сме отдавали през изминалата година нещо от себе си, за да стигнем до ден, в който си поставяме нови цели, да сме над дребните неща, да търсим това, което ни обединява за по-хубави дни на нашето родно място, на нашите деца, на държавата ни. Нашият празник е на деня на Свети апостол Йоан Благослов, написал Евнагелието, смятано за основа на философията на християнската религия, което формира нашия морал и мисъл. Той ни дава вдъхновението, вярата, надеждата, че всичко онова, което вършим, го правим в името на хората, на тези, които ще дойдат след нас .Успяваме да направим Карнобат добро място за живеене, да създавем условия за бъдеще за нашите деца. Да направим така, че европейските икономики да не бъдат онази притегателна сила, която ги тегли натам, а тук да остават само техните родители. Да създадем такива условия в училища и детски градини, че нашите деца да остават тук. Защото те са нашето бъдеще“, каза кметът на Карнобат Георги Димитров.

Депутатът Стефан Кенов заяви, че е горд, че е карнобатлия. „Виждаме, че Общината работи,. Тя е за пример как само за месеци се възстановява изгоряло училище“, добави той.

Зам. областният управител Владимир Крумов каза, че иска да вижда усмивки по улиците на града. „През последните 6 месеца доказахме как може да работят заедно държавата и местната власт. Успяхме, заедно с Община Карнобат, да възстановим ОУ „Христо Смирненски. Ще продължаваме за работим младите хора да остават тук!“, каза той.

Кулминацията на тържествата в Карнобат са тази вечер, когато на сцената в центъра ще излезе гръцката звезда Йоргос Ясемис. За празничното настроение ще се погрижи и Виевската фолклорна група. Празникът ще завърши с мощна заря.