"Винаги съм вярвал в инстинкта на народа. Демокрацията е това – ако народът е преценил, ние трябва да се съобразим с това, което казва народът. Считам, че ако ние загубим тези избори, трябва да попитаме хората наново кой иска да ги управлява и това трябва да стане незабавно. И не напролет, а още вечерта”. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на деветия летен университет на младежката структура на ПП ГЕРБ, който се провежда край Варна.
"Ако сме загубили, приключваме. На другия ден да заповядат. Това е и морално и правилно. Както и ако сме победили, те да искат предсрочни избори. Защото толкова са й им силите", изтъкна Борисов, цитиран от пресцентъра на ГЕРБ.

По думите му всеки може да извади като кандидат за президент "един генерал, адмирал, пилот от гражданската авиация".

„За мен много по-отговорно е да вземеш пилот от гражданската авиация. Той поне е доказал, че се грижи за пътниците, да ги достави живи и здрави. Военният пилот кара един самолет. И ако види, че не може да го кара, катапултира. Имаме такива случаи и в предишния мандат. Машината се разбива, държавата плаща", отбеляза премиерът.

Той обясни, че не коментира личните качества на кандидатите за президенти, но бе категоричен, че изборите са състезания между партиите, заради което получават и субсидия от държавата. Според председателя на ГЕРБ опозицията няма как да работи в интерес на гражданите, защото не могат да се подкрепят дори помежду си.

"БСП се събират публично - еуфория, издигат кандидат за президент. После отиват при АБВ - еуфория, имат общ кандидат за президент. А на третия ден: нито АБВ, нито БСП имат кандидат, а някакъв Инициативен комитет ще го издига“, каза Бойко Борисов и допълни, че това е много обидно за техните избиратели.

Той припомни, че следващата година ще мине изцяло в подготовката на европейското председателство и всеки, който "лековато говори за предсрочни избори, трябва да си направи сметката как управлява".


"Ние носим цялата отговорност всеки ден - няма събота, няма неделя, няма празници. Да бъдат така добри да мислят за последствията. Ако искат да си пеят по улицата- да пеят, ако искат да свирят- да свирят, ако искат да си летят със самолети - да си летят. За нас е ясно – пътища, магистрали, пречиствателни станции. Събираме повече пари в бюджета, финансова стабилност, ръст на икономиката, най-ниска безработица, рекордни добиви в земеделието. Това е нашата работа, която знаят, че ще продължи", посочи премиерът.

"Президентските избори са състезание, въпросът е да се водят в рамките на правилата. Всеки трябва да заяви своята политика, а те излизат и казват: „Борисов не е прав.“ Нека да кажат как да стане, може да са прави и да го направим по техния начин“, обясни Бойко Борисов.