Името на вицепремиера и вътрешен министър Румяна Бъчварова се чува все по-често в редиците на ГЕРБ като възможната номинация на управляващите за президент. Това пише „Сега” позовавайки се на източници от ГЕРБ.

След включването на ген. Румен Радев в надпреварата за "Дондуков" 2 в партията на Борисов са се спрели на няколко варианта за номинация, които обаче се променяли през ден. Последният засега е именно за издигането на кандидатурата на шефа на МВР.

Преди включването на Радев много сериозно се говореше за номинирането на самия Борисов, който след това да сдаде поста на Томислав Дончев. Този вариант обаче отпаднал и в редиците на ГЕРБ предложили да бъде издигнат столичният кмет Йорданка Фандъкова. За да бъде номинирана обаче, е трябвало съгласието на регионалния министър Лиляна Павлова, която евентуално да замени Фандъкова като кмет. Павлова отказала. Така се стигнало и до последния вариант - издигането на вътрешния министър.

"Президентската ни кандидатура мога да кажа, че вече е ясна. Нашите структури в цялата страна са готови и приемат решението, което ще бъде взето окончателно от Изпълнителната комисия", заяви в понеделник пред БНТ зам.-председателят на партията Цветан Цветанов. Според него кандидатът на ГЕРБ трябва да е човек с твърд характер, който се е доказал в управлението. По думите му кандидат-президентът трябва да е достатъчно разпознаваем в европейските столици и да е медиатор, който да може да се справи в сложната международна обстановка.

"Смятам, че жена пo приляга да бъде кандидат за президент", каза още Цветанов, без да посочва имена.

Именно в ролята на медиатор влезе Румяна Бъчварова по време на срещата на Борисов с германския канцлер Ангела Меркел. Тя е била вторият човек в делегацията, която е говорила от името на българската страна и е описала сложната обстановка с мигрантите у нас. Другата възможна кандидатура - Фандъкова, пък ясно заяви, че има още доста работа като кмет, с което отхвърли варианта да напусне "Московска" 33.