На следващата сесия на Общинския съвет ще внеса докладна записка за Синя зона от кварталите Банево и Ветрен до Маринка и Димчево. Това се зарече общинският съветник от НФСБ Ангел Божидаров. Четирите квартала се намират в срещуположните краища на Бургас. Заканата на Божидаров беше по повод предложението на администрацията по искане на бургазлии в центъра на града, към зоната за платено паркиране да бъдат включени нови улици в карето „Гладстон”, „Сливница”, „Христо Ботев” и „Княз Борис I”. Това стана повод за поредните бурни дебати в залата на Общинския съвет по време на сесия, която се провежда днес.

„През миналия мандат по мое предложение отпадна Синята зона в ж.к. „Възраждане“. Тогава оставихме само зоната край „Краснодар“. След време дойдоха при мен от ГЕРБ да върнем Синята зона около „Фердинандова“. Казах да направим обход да видим къде да направим паркинги. В най-големия студ, при минус 14 градуса, обикаляхме „Възраждане“ и писахме къде могат да бъдат направени паркинги. Правихме, чертахме и резултатът – нищо. Ставаше въпрос за улиците „Калоян“, „Фердинандова“ имаше места за паркинги. Това, което правите сега – не решава проблема. Хората няма да се откажат от колите си, няма да тръгнат с велосипеда. Ще го накараш Ганьо да тръгне с колело – ама друг път. Като има париза бензин – ще кара кола, като няма – ще ходи пеша. Решението на въпроса е да се правят паркинги.“, ядосано каза Божидаров.

Администрацията мотивира предложението си за включване на новите улици с това, че въведеният режим на паркиране - локално по постоянен адрес, служебен абонамент, свободни места за почасово паркиране, регулира потока от автомобили към централна градска част. „В същото време се цели приоритетно да се осигури и гарантира паркирането на живущите и в периферията, като да не се допуска да се измества проблема от центъра към заобикалящите го квартали. За постигането на тази цел, следва да бъдат въведени в експлоатация няколко улици и части от улици. През месец април 2016 г. беше пуснат в експлоатация районът между улиците „Христо Ботев”, „Фердинандова”, „Гладстон”, „Сливница” (Подзона 20). Това осезателно облекчи проблема с паркирането, регулира кръстовищата и пешеходните пространства и в момента дори се наблюдават свободни паркоместа. Същевременно се гарантира правото на живущите да ползват режима на локално паркиране в близост до постоянния им адрес. Беше преустановена практиката, намиращите се там улици да бъдат използвани, като място за паркиране от всички приходящи автомобили.

Искането за въвеждане на контрол и режим на платено и локално паркиране от страна на живеещите в съседния район между улиците „Гладстон”, „Сливница”, „Христо Ботев” и „Княз Борис I” не се забави и дойде като естествен резултат от положителния ефект, който се наблюдава в Подзона 20.“, посочват от администрацията. Предложението беше прието на днешната сесия на местния парламент.