Бойко Борисов стигна до правилното заключение, че най-добрата защита на България от бежанската криза не е изграждането на стена на границата. Най-добрата защита на българския национален интерес е в активния диалог с турските власти". Това заяви в Кърджали лидерът на ДОСТ Лютви Местан след завръщането си от Турция, където е провел серия от срещи, както с управляващите, така и с представители на позиционните партии. Информацията съобщава”24 часа”. Изданието уточнява, че Местан нямал намерение да влиза в обяснителен режим заради периодичните срещи, които имал с официалните власти в Анкара.

"Смятам Турция за приятелска страна. Естествено българските партии да бъдат в активен диалог с политическия елит на съседна Турция”, казва лидерът на ДОСТ. Той препоръча и други партии да се опитат да бъдат в активен диалог с югоизточната ни съседка, защото той можел само да донесе полза за България.

В Кърджали Местан каза, че партията му ще се регистрира за участие в предстоящите президентски избори, но допълни, че регистрацията в ЦИК не е равно на издигане на кандидат-президентска двойка. "Ние ще имаме принципна готовност да имаме наши кандидати за президент и вицепрезидент. За нас най-важната задача е новия президент да покаже приемственост от г-н Плевнелиев и да бъде ярък евроатлантик", заяви лидерът на ДОСТ. Той поясни, че ако се появи кандидат с такъв профил, той би могъл да получи подкрепата на ДОСТ още на първи тур.