Споразумението между Турция и Европейския съюз за мигрантите няма да бъде възможно, ако ЕС не спази своята част от сделката за премахването на визовия режим. Това заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган пред френския вестник "Монд", предаде Ройтерс.

Европейският съюз не се държи по искрен начин с Турция, заявява Ердоган в коментар и отбелязва, че отмяната на визовия режим за турски граждани трябваше да стартира още на 1 юни.

Говорителка на германското външно министерство обаче каза, че по-близки отношения между Русия и Турция едва ли ще се отразят на ролята на Турция в НАТО.

Тя обаче подчерта, че в ЕС няма място за страна, в която има смъртно наказание, предаде Ройтерс.

"Ако нашите искания не бъдат удовлетворени, реадмисията вече няма да бъде възможна", отсече турският президент, цитиран от БТА.

Споразумението между ЕС и Турция предвижда връщане на незаконно пристигналите мигранти от гръцките егейски острови в Турция и включва механизъм "един за един": за един върнат от егейските острови в Турция сирийски бежанец, от Турция в страна от ЕС ще бъде пренастанен друг сирийски бежанец.

Турция договори още и ускоряване на процеса по отпадане на визите за турски граждани за ЕС и допълнителна финансова помощ за Турция заради бежанската криза.