ВМРО призова България да затвори границата с Турция окончателно и да не допусне нито един мигрант повече на своя територия. Реакцията на воеводите е свързана със заплахата на Турция, заявена от турския външен министър Чавушоглу, че ако визите за турски граждани не паднат, тя ще спре да изпълнява споразумението си с Брюксел,. Това според политическата формация означава да пусне 3 милиона мигранти към Европа.

Трябва да подходим адекватно на ситуацията – чрез незабавно довършване на защитното съоръжение и чрез засилване на живата сила по границата, казват от ВМРО. Лидерът на воеводите Красимир Каракачанов настоява страната ни да предприеме три спешни действия:

Външният министър Даниел Митов да извика за обяснения турския посланик в София Сюлейман Гьокче и да му връчи протестна нота.

Българското правителство да покаже, че е подготвено да реагира при тръгване на големи маси мигранти от Турция към страната ни, като позволи на "Гранична полиция" и на армията да използват сила, за да не допуска навлизане на неконтролирани маси от нелегални имигранти и разрушаване на граничните съоръжения.

Каракачанов настоява също така правителството да поиска от ЕС и НАТО кадрова и техническа помощ за възпиране на нова мигрантска вълна.

Лидерът на ВМРО посочва, че изнудването от страна на турския президент Реджеп Ердоган трябва да срещне ясен отпор от страна на ЕС.
"Турция не е член на Европейския съюз. Тя има да изпълнява условия по споразуменията за присъединяване и трябва да знае мястото си", казва Каракачанов.

"След като започна да тероризира собственото си население, авторитарното ръководство в Турция преминава към Европа. ЕС не бива да се поддава на подобен шантаж.
"Ердоган отдавна показа, че мери хората на килограм – мащабът на арестите и уволненията стана драстичен. В същото време на мигрантите той явно също гледа като на човешка маса, с която може да изнудва – своеобразно биологично оръжие", посочват още от ВМРО.