„Пробиви в стената” или пробиви в учебниците по история? Снощи поредната силно въздействаща изложба, показващи лицата на репресираните от комунизма, събра шепа хора в Морското казино. Всички детайлно разгледаха над 200 портрета на български граждани, превърнати в „бивши хора”. Те са рисувани тайно в продължение на 5 години от съдията Петър Байчев, който е бил един от многото лишени от свобода в лагера на остров Персин. Изложбата "Пробиви в стената" се организира от Фондация "Софийска платформа" в рамките на проект "Уроци от миналото: какво се случи преди '89-та?". Посланието на изложбата бе представено от Веселин Байчев.

Сред гостите бяха и общинските съветници от групата на Реформаторския блок Тошко Иванов, д-р Георги Митев и Станимир Апостолов. За тях темата с поддържането на паметта на гражданите будна за зверствата на комунизма е кауза. Поради тази причина те подариха на Веселин Байчев книгата „История в Бургас”. В нея е включен списък на всички, чиито смъртни присъди са изпълнени в Бургаския затвор. Черната статистика, зад която се крият стотици разбити животи, съвпада напълно със списъка на СДС.

„Случилото се по време на комунизма трябва да влезе в учебниците. Не е нормално едно дете да дойде при мен и да ми каже колко хубаво е било по време на комунизма. Това не е така, но като че ли паметта ни се заличава. Често пътувам до Германия и там не са забравили последиците от нацизма. Те могат да се видят навсякъде и хората са наясно с тях”, каза Тошко Иванов. В последните години СДС, а след това и Реформаторският блок всяка година организира панихида за жертвите от комунизма, като се очаква до края на тази година да бъде открит и паметник на репресираните.

"Мисля, че е редно разказаното тук да влезе в учебниците по история, защото всяка година се правят изложби, а хората, които идат и са лично заинтересувани, стават все по-малко", каза Иванов.