Бургаският окръжен съд допусна изпълнение на Европейска заповед за арест, която е издадена срещу британски граждани Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит, обвинени в кражба на картини на стойност 420 000 паунда. Европейската заповед за арест е издадена от съдебните власти на гр.Единбург Шотландия, затова че в периода 16-18.07.2001г. двамата са извършили кражба на две картини на значителна стойност от частен дом, чрез използване на ключ. Това престъпление има свой аналог и в Наказателния кодекс на Р.България.

Филип Смит и Пенелопе Томас-Смит са задържани при опит да напуснат пределите на страната ни в посока Р.Турция.

Припомняме, че на 07.06.2016г. на съпрузите бе наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“. Според Прокуратурата може да бъде направено обосновано предположение, че и двамата са вероятни извършители на тежкото умишлено престъпление и е налице опасност същите да се укрият или да извършат ново престъпление. Държавното обвинение мотивира тезата си с факта, че британските граждани са се укривали за период от близо 15 години. Те са задържани в момент на напускане на пределите на Р. България, което обуславя възможността, при налагане на по-лека мярка за неотклонение, двамата да се укрият.

Решението на Окръжен съд –Бургас може да бъде обжалвано пред Апелативния съд в града. Ако това не се случи, британците ще бъдат изпратени в Шотландия, където ще бъдат подведени под наказателна отговорност. До тогава двамата остават в ареста.