Общинските съветници от БСП в Бургас заявиха, че няма да подкрепят предложението на ВМРО за забрана на бурките на територията на общината. Според общинският лидер на социалистите Николай Тишев причината била, че за целта трябвало да има национално законодателство, а не местни разпоредби. „ Трябва да има рестрикции към подобно облекло, което не е характерно за мюсюлманите у нас. Но няма как да подкрепим докладната записка в този й вид. Кой ще контролира спазването на забраната, ако Общинският съвет я приеме. От общинската дирекция УКОРС как биха реагирали, ако срещнат човек с бурка – било то мъж или жена, защото ние под покритието няма да знаем какво се крие?! Не могат да го съблекат, нито пък да го задържат, защото нямат това право. От друга страна и полицията не може да реагира, защото няма такава забрана на национално равнище“, каза Тишев пред журналисти, ден преди провеждането на сесията, на която въпросът е включен като втора точка от дневния ред.

Той е категоричен, че на национално равнище БСП ще подкрепи подобна забрана, но на този етап в Бургас нямало нужда от такава, това не можело да става в отделни общини.

„Националната сигурност е застрашена от друго. Защо никой не повдига проблемът с масовото строителство на джамии и излъчването на турски филми? Нямам против спазването на обичаите, но това е промиване на съзнанието на младите хора“, каза общинският съветник от БСП Кирил Петков.

След пресконеференцията на социалистите авторът на докладната записка за забраната Георги Дракалиев, който е лидер на ВМРО, но е общински съветник от ГЕРБ заяви, че позицията на БСП е оправдание да не гласуват докладната. „Бурколюбци, доводите им са несъществени“, заключи той пред БургасИНФО. Според него е достатъчно дори налагането на глооби, като предложението те да са от 500 до 5000 лева.

Същевременно в социалните мрежи се появиха призиви от патриотични организации за присъствие в залата на Общинския съвет утре при разглеждане на забраната.