Защо мислим, че ние сме центъра на света, че само у нас е така, но светът е толкова пъстър, нека малко да се поогледаме и после да се самобичуваме. За това призова бившият премиер Симеон Сакскобургготски, посочва Dnes. bg.

Според него българите, когато говорим помежду си, винаги се изкарваме най-нещастните и най-жалките, но пък "пази Боже чужденец да ни критикува - тогава сме най-великите".

Сакскобургготски призна, че е разбрал, че е наследник на трона, в момента, в който адютантът се е обърнал към него, както се е обръщал към цар Борис Трети.

"Баща ми си отиде в най-критичния момент за България, но че се е ползвал с любов и симпатии сред хората няма съмнение. Фактът, че толкова години се говори за него, не е свързан само с пропаганда и емоции", каза той.

Бившият премиер коментира пред bTV, че наистина все още не е напълно сигурен, че цар Борис Трети си е отишъл от естествена смърт, но пък не може да говори и за насилствена, защото няма доказателства за това.

"За това трябва да има доказателства, защото иначе да се създават митове и интриги, което е безсмислено", каза той.

Сакскобургготски си спомни, че когато е бил дете баща му се е движел анонимно, без охрана, но пък никога не е отивал някъде и не се връщал оттам по един и същ маршрут като предпазна мярка, защото е преживял няколко атентата.

"Баща ми идваше рядко, ние си лягахме преди той да се върне от София. Вече ми е смътно и ми е трудно да намеря точно един момент на радост. Майка ми обожаваше баща ми и всичко българско и ни възпита по много специален начин, в една безкрайна любов към България, а тя беше чужденка. При религиозното ни възпитание, тя беше католичка, но толкова държеше да спазваме православието, че на моменти дори беше комично, а като пораснахме й се подигравахме, че е била един стълб на православието в запада", разказа той.

"Майка ми имаше страхотно самообладание и винаги се опитваше да не разберем и да не почувстваме нищо, но усещахме, колкото и да бяхме малки и наивни, нещата които се развиваха около нас, а в деня след екзекуциите, на 7-годишно дете да му кажеш, че всички хора, които са били около него, са били разстреляни, това не може да се забрави", продължи Сакскобургготски.

Въпреки това той увери, че колкото и трудни да са били за него тези времена, е простил, защото това му било принцип.

"Не забравям, но какво печеля, ако не простя, остава един горчив привкус, който не води до нищо позитивно", призна Царят.

Заради ангажиментите си в България Симеон Сакскобургготски толкова рядко се виждал с внуците си, че те го наричали: "Дядото от България".

"Със жена ми се понасяме вече 54 години и то не е лошо като рекорд, почти политически е некоректно - съвети на внуците не давам, защото вече ме намират толкова стар и старомоден, че един ме попита: "По твое време имаше ли автомобили?", сподели още бившият премиер.