ГЕРБ ще обяви кандидата си президент през септември, съобщи премиерът Бойко Борисов.

"Много неща се говорят, но Цветан Цветанов няма да е кандидатът на ГЕРБ. Той не е и искал. Измишльотина е и че подкрепяме Ивайло Калфин", заяви Борисов пред Нова телевизия.
"Как си представяте с АБВ да имаме общ кандидат за президент?", попита той и настоя, че за министър и вицепремиер може да вземе всеки кадърен човек и посочи като пример Калфин от АБВ - бивш социален министър и вицепремиер, и Петър Москов от ДСБ, министър на здравеопазването.

Борисов обясни, че АБВ постъпва като Реформаторския блок и по-точно като ДСБ. Десните искали обща кандидатура с ГЕРБ, но те да кажат коя да е тя. Същото ставало сега и с АБВ и БСП, а това поставяло новия лидер на левицата Корнелия Нинова в неловка ситуация.

Премиерът пожела успех на президента Георги Първанов, ако отново се кандидатира. Видя се, защо АБВ излезе от властта - заради изборите. АБВ с този ход излиза напред и казва, Първанов ще е нашият кандидат-президент, но ние сме за обща лява кандидатура", допълни той.

Според него в тази ситуация БСП е принудена да издигне свой собствен кандидат.

Бойко Борисов настоя, че личните причини на Росен Плевнелиев да откаже да се бори за втори президентски мандат, били много убедителни.

"Освен, че е достоен човек, той има много качества и ще продължи да работи успешно след мандата си", каза Борисов. Министър-председателят подчерта, че много го цени факта, че двамата остават приятели в живота и ще продължат да работят заедно.