България се отнася много отговорно към опазването на външните граници на ЕС и това се отчита от абсолютно всички, каза външният министър Даниел Митов по Би Ти Ви.

На въпрос за феномена "Динко", той каза: "Подобен тип отношение е абсолютно безобразно, няма място самоуправството в една цивилизована европейска държава. Бдителното гражданско отношение е нещо добро, но гражданите трябва да се обръщат към институциите, ако забележат нещо нередно."

Митов бе запитан за критиката на вицепрезидента Маргарита Попова за липсата на позиция по случая с учредяването на партия ДОСТ и изказването от гостуващия турски депутат, че там където се говори на турски е и неговата родина. Външният министър подчерта, че Република България е правова парламентарна република, в която човешките права на гражданите са защитени в максимална степен.

Българските граждани нямат нужда от поучения какъв политически избор да правят, - каза Митов - още повече външни поучения и такова самопредлагане не може да идва от страна, която сама по себе си има огромни проблеми със състоянието на човешките права и свободата на словото, каквато е Република Турция. Държим на добрите отношения с Република Турция, нашите народи са живели и ще продължат да живеят в добросъседство векове наред и политиците най-малкото им дължат отношение, което да не създава излишни проблеми през необосновани претенции, посочи Митов. Той добави, че е изключително разочарован съм от реакцията на г-жа Попова, която нито веднъж не се поинтересувала от това каква реакция има външно министерство не само по този казус, но и по много други. Г-жа Попова тръгна неподготвена в този разговор, смята Митов.

Журналистката Жени Марчева го запита дали Външно министерство саботира кандидадурата на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН. Не, откъде накъде такъв въпрос може да бъде зададен, бе реакцията на Митов. Битува мнението че външно министерство не прави нищо за да й помогне, каза журналистката. "На всяка среща и на всяко пътуване говоря за нейната кандудатура, създали сме й щаб и всички необходими условия тази кандидатура да бъде представена и промотирана", отговори Митов. Можеше ли в този щаб да няма представители на бившата ДС, попита журналистката. "Когато говорим за състава на групата, която подпомага кандидатурата във Външно министерство, - отговори Митов - тя от една страна е съгласувана и с желанията на кандидата, от друга страна това са хора, голяма част от тях с определен опит в рамките на ООН и на други международни организации и това е група, която се занимава с вътрешноорганизационна работа, нищо повече, това не е лицето пред света. Знаете моето отношение към хората с картончета, аз съм поел публичен ангажимент че такива хора няма да бъдат изпращани като посланици и генералин консули и го изпълнявам, но такива хора има във всички министерства и конституционния съд е казал, че не могат да бъдат дискриминирани".

Вярно ли е че Ирина Бокова е искала в този щаб да присъства Соломон Паси, а вие мълчаливо сте отказал, попита журналистката. Всеки е добре дошъл, и Соломон Паси, и хората които много активно участваха в натиска г-жа Бокова да бъде номинирана възможно най-бързо, са добре дошли и дори имат отговорност да участват в кампанията, отговори Даниел Митов и добави, че това е и негово задължение като външен министър.

Източник: 24часа