Приятелят и бивш съдружник на бургаския депутат Хюсеин Хафъзов Салих Метраш прави явки по кафета и махали, за да сформира ядро на новата партия ДОСТ в Айтос. Метраш е общински съветник от ДПС в настоящия местен парламент. Въпреки усилията, които влага, за да подкрепи приятеля си Хафъзов, не е подал заявление за напускане нито на групата на ДПС, нито на ОбС като цяло, научи БургасИнфо. Той не е официално член на партията, но е бил наложен на местните избори като добър последовател на бургаския депутат, който е от айтоското село Тополица.

Заедно с друг активист на ДПС - Рашид Куру ,се опитват да отцепят част от актива на ДПС. Куру е бивш член на партията на Касим Дал, но след като я напуснал, се влял в редиците на ДПС, на последните местни избори е бил кандидат за общински съветник. В момента активно работи за новата формация на Лютви Местан и неговият амбициозен последовател Хюсеин Хафъзов. Редови членове на ДПС искрено изразяват възмущение от постоянните совалки на Хафъзов в региона и пламенните му речи по време на молитви. "Дейността на депутата в Сунгурларе, Руен и Айтос е опасна за всички", коментираха активисти на ДПС от региона.

Областният лидер на партията Ахмед Сюлейман заяви пред БургасИнфо, че до този момент има подадено заявление за напускане на партията единствено от кмета на село Речица Исмаил Юмер. Той бил в близки отношения с Хафъзов още от години.