Алпинистът Димитър Костов покори най-високия връх в Андите - Аконкагуа, и развя знамето на Бургас на 6962 метра надморска височина. Той получи флага от Община Бургас в подкрепа на смелото начинание. След успешния край на експедицията и завръщането на родна земя, Костов връчи знамето на кмета Димитър Николов.
Аконкагуа е вторият най-висок континентален връх в света след Еверест и покоряването му е стара мечта на Димитър Костов. Заедно с него на най-високата точка в Южна Америка стъпва още един бургазлия. Това е д-р Светослав Петранов, който е част от екипа на кардиологичното отделение в МБАЛ - Бургас. Групата им в изкачването на Аконкагуа допълват други двама българи - баща и дъщеря от София.
Експедицията в Андите продължава 14 дни. Алпинистите спират за подготовка в два височинни лагера. Първият е на 5500 метра, а вторият на 6000. Оттам на 12 февруари българската група започва атаката на върха. Условията са сурови. Температурата е около -30 градуса, духа бурен вятър с пориви до 70 км в час.
В 6:00 часа местно време към Аконкагуа заедно с водача потеглят Димитър Костов, д-р Светослав Петранов и софийският алпинист. Дъщеря му остава в лагера, тъй като е премръзнала и продължаването й с групата е опасно. След 10 часа катерене в тежки условия Димитър Костов развява знамето на Бургас на Аконкагуа. Слизането обратно към лагера трае 5 часа.
Най-високият връх в Андите е атрактивен за алпинистите и привлича ентусиасти от цял свят. Докато Димитър Костов се подготвя за изкачването, много катерачи прекратяват експедицията си заради измръзване. Други умират в опитите си да стигнат до най-високата точка в планината.
Димитър Костов все още не е решил категорично кой е следващият връх, който планира да изкачи. Покоряването на Аконкагуа посвещава на Бургас. "Посвещавам успеха на Бургас и неговите хора. Пожелавам на всеки един от тях да се чувства толкова щастлив от това, което прави в своята област, така както аз се чувствах, когато изкачих върха. Благодаря за моралната подкрепа, която Община Бургас ни оказа, защото тя ни даде вяра, че ще успеем", каза Костов при срещата си с кмета на Бургас Димитър Николов.