"Бяхме"чегъртани", но ние сме сила, която не може да бъде мачкана. Силата изисква да си над мачкането", каза лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборна среща в Тутракан, в Мемориален Комплекс "Военна Гробница 1916 г."

"Тук хиляди българи са дали живота си. Представяте ли си, тези българи, които са загинали в Тутраканско, дори не се споменаваха по времето на комунизма", каза той и допълни: "Ще сторим музеи и ще пазим историята, така че децата ни да се гордеят."

"Понякога историята си прави шега с нас. С тези, с които тук сме си оставили костите, сега сме добри партньори. Тази славна българска история комунистите я потискаха. Ген. Колев нямаше паметник. Не се знаеше кой е той. Много от вас дори не знаят какво се е случвало тук.

Я си представете в един окоп да са кмета на Тутракан, Асен Василев и кирил Петков. Ами вие ще се избиете тук. Една мобилизация, и са тук. Всички сме братя българи. България не е малка и слаба, такава я правим ние, политиците. Видяхте какво направихаа руснаците с украинците. Ще минат поколения и всички те е правят гробници, каквито ние тук сме направили. Поуката каква е? Че България може да побеждава само когато сме единни. Всички, и християни, и мюсюлмани и католици. Това е силата на нашата България", подчерта Борисов.

В момента светът е война. Преди 5 години в Европа говорехме за иновации, култура, инфраструктура. Сега говорим, че ще има комисар по отбрана. Масово Европа ще се въоръжава през следващите години. Икономиката ни ще се насочва в посока военна индустрия и ние трябва да сме силни в това. Държавите в Европа се групират по производства - едни ще произвеждат самолети, други танкове, а ние се занимаваме пак с избори. Пак ще се обиждаме безсмислено и тъпо.

Исках още веднъж да сведем глави и да се поучим от историята. В името на България политиците сме длъжни да направим така, че да има стабилност за народа. Докога ще противопоставяме българи срещу българи и ще има омраза? Не ние, а нашите опоненти.

"Тази престъпна политика, която са вoдили преди десетилетия политиците и са ни карали да се избиваме с румънци, сърби и руснаци... Ние обаче сме си били у дома в Тутракан. И който е дошъл тук, тук е останал. Записахме на паметника на ген. Колев един негов израз. Той е казал: много ви обичам руски богатири, но по каква работа вие дойдохте в България. И затова ги избил. Руснаците са му търсили гроба да го разровят", разказа Борисов.